Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Gornji Milanovac - novinari o novinarstvu (2)

16.11.2020.

Da li je medijska reforma unapredila novinarstvo u Srbiji ? Šest godina posle izlaska države iz medija deo javnosti smatra da je privatizacija urušila profesiju i da je javni interes danas u velikoj meri podređen interesima novih vlasnika i njihovih pokrovitelja.

Gordana Injac, dopisnik više beogradskih medija prati sve medije, izdvaja lokalne i štampane medije:

 

-Pratim više lokalnih medija, većina ne daje kompletnu informaciju. Često su jednostrani, neobjektivni, sa izraženom dozom pristrasnosti. Ponekad vest ne daje odgovore na osnovna pitanja.

 

Naša sagovornica smatra da bi osnivanje regionalnih javnih servisa mogao da bude model koji bi obezbedio bolje informisanje građana Gornjeg Milanovca.

 

-Informisanje kao oblik javne delatnosti postoji, ali nije objektivno. Novinari jesu pod pritiskom političara i urednika i to utiče na autocenzuru. Ekonomska nezavisnost novinara je uslov za svaku drugu nezavisnost.

 

Ukazuje na specifičnu ulogu novinarskih sindikata i udruženja.

 

-Mogu da pomognu samo ako su okupljeni oko zajedničke ideje opstanka novinarske profesije - kroz tribine, predavanja, edukacije, međusobna druženja novinara. Međuljudski odnosi nikada nisu bili na ovako niskom nivou.Trebalo bi svakodnevno, na kolegijumu i pre početka rada, novinarima čitati Кodeks novinara. Ako sačuvamo Davidovićevu ideju novinarstva, sačuvaćemo profesiju.

 

Mirjana Milićević, novinar TV GM plus iz GornjegMilanovca redovno prati portale, lokalnu i nacionalne televizije. Informisanje u Gornjem Milanovcu ocenjuje – kao vrlo dobro:

 

-Ne mogu da daju baš kompletne informacije ali sasvim dovoljno sa pristojno informisanje.

 

Rad lokalnih medija, kaže, isključivo zavisi od načina finansiranja – stabilnosti finansijskih priliva  količine sredstava. Ukoliko nema finansijske potpore nema ni egzistencije.

 

-Novinari i radnici u medijima moraju imati zaštićen status u društvu , finansijsku sigurnost i bezbednost u radu. Unapređivanje je moguće samo većim brojem projekata, udruživanjem sa medijima iz okoline radi proizvodnje zajedničkog programa… Mislim da je Milanovčanima sasvim dovoljan servis koji sada imaju kao i broj medija koja pokrivaju ovaj prostor – kaže naša sagovornica.

 

Informisanje u Srbiji ocenjuje kao “korektno ali još nezrelo zbog smene novinarske generacije”:

 

-Mladi novinari su na dobrom putu ali im treba dati još mogućnosti da sazru.

 

Novinarka TV GM plus smatra da novinari nisu izloženi pritiscima ali ukazuje na značaj postojanja sindikata:

-Uloga sindikata, ne samo novinarskih, i jeste udruživanje i jačanje kolektivnnog duha, zaštite prava zaposlenih. Sindikat samo treba da radi ono što je predviđeno statutom i profesija će sigurno ojačati - zaključuje sagovornica SINOS.

 

Dragutin Pavlović iz Кulurnog centra Gornji Milanovac takođe smatra da lokalni mediji u Gornjem Milanovcu dobro rade svoj posao i da su građani dobro informisani. Isto važi i za informisanje u Srbiji. Nema , kaže, pritisaka na novinare, a sve bi, ipak, bilo bolje kad bi se novinari udružili i – bili jači.

 

Stavovi izneti u tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave koja je sufinansirala projekat

 

Izvor: SINOS

Najnovije