Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINDIKALNO MAPIRANJE I

07.05.2020.

Na prošlogodišnjoj skupštini Evropske federacije novinara predstavnici sindikata pozvani su da pripreme informaciju  o broju sindikalnih organizacija u medijima, njihovoj strukturi, aktivnostima, međusobnoj saradnji  i broju potpisanih kolektivnih ugovora kod poslodavca. Budući da o tome nema aktuelnih podataka SINOS  je organizovao istraživanje sa namerom da se utvrdi činjenično stanje i da se rezultati istraživanja  proslede  EFJ, nadležnim institucijama u Srbiji  i medijima, u susret planiranim aktivnostima na izradi novog seta medijskih zakona. Rezultate istraživanja ćemo objaviti na sajtu SINOS-a

Prema aktuelnim podacima Agencije za privredne registre (APR) u Srbiji je registrovano 2557 medija . Razvrstani prema tipu medija to su:

dnevne i periodične novine  977, radio program  343,    televizijski program  249,  samostalna elektronska izdanja internet portali 727,    samostalna elektronska izdanja uređivački oblikovani   internet stranice                                                                                     servis novinske agencije 31, ostalo 17,  nedefinisano  131.  Ukupno 2557.  U 2019 godini registrovano je 207 medija a ugašeno 15.

MEDIJI REGISTROVANI U APR

Dnevne i periodične novine

977

Radio programi

343

Televizijski programi

249

Samostalna elektronska izdanja internet portali

 

727

 

Samostalna elektronska izdanja uređivački oblikovani   internet stranice                                                   

82

Servis novinske agencije

31

Ostalo

17

Nedefinisano

131

 

 

Ukupno

2557

U 2019. registrovano

207

U 2019. ugašeno

15

 

 

Nema zvaničnih podataka  koliko je zaposlenih novinara i medijskih radnika  jer Zavod za statistiku ne razvrstava podatke na taj način. Prema podacima Sindikata novinara Srbije (SINOS) sa terena taj broj se kreće oko 10.000. U medijima  deluju tri sindikalne centrale.

SINDIKALNE CENTRALE 

 

  1. 1.   Samostalni sindikat zaposlenih u grafičkoj, izdavačkoj, informativnoj delatnosti i kinematografiji Srbije  - deluje u sastavu Saveza samostalnog sindikata Srbije(SSSS) -               
  2. 2.    Granski sindikat kulture, umetnosti  i medija - U  sastavu je Ujedinjenog granskg sindikata (UGS) Nezavisnost
  3. 3.   Sindikat novinara Srbije (SINOS) čan je Svetske  i Evropske federacije novinara (IFJ i EFJ)
 
 

 

Samostalni Sindikat i UGS Nezavisnost reprezentativnost su dokazali 2000. godine. Predsednici ova dva sindikata nisu se odazvala pozivu SINOS da za potrebe sindikalnog mapiranja dostave imena medija u kojima sada imaju podružnice.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) član je Evropske i Međnarodne federacije novinara (EFJ i IFJ). Nije utvrđivao reprezentativnost na republičkom nivou. Podružnice  ima u Radio televiziji Srbija, Radio televiziji Vojvodina, Radio televiziji Kragujevac, Radio televiziji Vranje, Radio televiziji Bujanovac,  Novostima, Kragujevačkim novinama. Pojedinačni članovi SINOS-a su i novinari medijskih portala u Vranju, Leskovcu, Nišu, Smederevu, Čačku i Čajetini.

Uz sindikate koji deluju u okviru tri medijske centrale postoji i 10 samostalnih,  „kućnih“ sindikata .
 
 
SAMOSTALE  SINDIKALNE ORGANIZACIJE
Novosti 
Jedinstveni sindikat Novosti
 
 Politika
Sindikat novinara Politike 
Nezavisni sindikat PNM
Sidikalna organizacija PNM
Novi sindikat PNM       
           
 Radio - televizija Srbije
Nezavisni strukovni sindikat RTV i filmskih radnika Srbije
Sindikalna organizacija ASNS 
SLOGA – Nova sindikalna organizacija
Sindikat  muzičara (orkestara i horova u RTS-u)
 
Radio - televizija Vojvodiine
Strukovni sindikat
 
 
Dominatne žene

Istraživanje Centra za sindikalizam ukazuje da svi sindikati u medijima zajedno okupljaju oko devet (9) posto zaposlenih novinara i medijskih radnika, što znači da svi zajedno ne mogu da obezbede reprezentativnost na republičkom nivou (potrebno je 10 posto).

Kada je reč o strukturi sindikata precizne podatke imamo samo za SINOS. Među članovima dominantna je srednja i starija generacija,  uglavnom sa ugovorima  na neodređeno vreme. Žene čine oko 65 posto članstva a takav odnos je i u Izvršnom odboru. Novinarke su na  funkciji predsednice i zamenice predsednice SINOS, na čelu su sindikalnih organizacija u RT Vojvodina, RTKragujevac, RT Vranje, Kragujevačke novine, Novostima.

Kolektivni ugvori

Sindikat novinara Srbije učestvovao je u pregovorima koji su okončani potpisivanjem kolektivnih ugovora u RTS, RTV i Novostima. U toku su pregovori u RT Kragujevac gde zajedno učestvuju Sindikalna organizacija Nezavisnost i SINOS.

Cilj SINOS-a usmeren je na uspostavljanje socijalnog dijaloga koji bi rezultirao potpisivanjem granskog kolektivnog ugovora.

Izvor SINOS

Tekst je napisan u okviru projekta koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, a izneti stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Najnovije