Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

ULOGA LOКALNIH MEDIJA U JAČANJU DEMOКRATIJE (2)

05.12.2019.

Vekovna borba za slobodu štampe, a potom i ostale medije od uticaja države i njene kontrole, imala je prvenstveni cilj da svim ljudima pruži pouzdane informacije o društvu kako bi mogli samostalno da donose  sud o društvenim zbivanjima i akterima - navodi u svojoj studiji

„ Uloga medija u demokratskom društvu, Nataša Кrivokapićsa Univerziteta Crne Gore, Filozofski fakultet u Nikšiću.
Sindikat novinara Srbije (SINOS) je u okviru projekta „Uloga lokalnih medija u jačanju demokratije“ koji je finansijski podržao grad Čačak sprovelo istraživanje među kolegama ali i političarima, upravo na ovu temu
NEOPHODNO LICENCIRANJE NOVINARA
Gordana (Plazinić) Injac, novinar iz Čačka za SINOS navodi:
Uloga lokalnih medija u jačanju demokratije je nesporna, jer je bolja informisanost građana put ka njenom jačanju. To je moguće postići isključivo u slučajevima slobode medija kao i strogih poštovanja novinarske profesije i etike. Mediji u Čačku samo delimično ostvaruju tu ulogu, jer ekonomski nisu nezavisni i veliki broj, bar onih najuticajnijih, su u funkciji biznisa ili politike, a ne informisanosti.
Takođe, mediji su, kaže sagovornica SINOS-a, platforma za podmirivanje raznih drugih interesa, a o objektivnom informisanju građana nema ni govora. Možda je to razlog što javnost više veruje nacionalnim medijima.
Problemi sa kojima se suočavaju mediji na lokalu su brojni, počev od preniskih zarada zaposlenih, visokih troškova emiterima, preko loše opremljenosti, nedostatka obučenih kadrova, nedovoljne edukacije novinara u smislu praćenja propisa koji regulišu oblati koje prate. (redakcije nemaju novca da svoje novinare pošalju na seminare).
Lokalno informisanje se samo jednim delom može unaprediti poboljšanjem svih navedenih segmenata. Drugi deo se odnosi na strategiju od koje očekujem licenciranje novinara, medija i strogo poštovanje razgraničenja komercijalnih i informativnih medija – kaže Gordana (Plazinić) Injac.
NEORGANIZOVAN  ESNAF
Aleksandar Tanasković, Predsednik odborničke grupe Dveri u Skupštini grada Čačka navodi:
Lokalni mediji ne bi smeli svoju ulogu da ostvauju bez koordinacije sa nekim centralnim telom. To centralno telo trebalo bi da ima jasno, transparentno i javno definisane ciljeve, prioritete, i da insistira na načinu i pravilima rada ovog esnafa. To telo moraju da čine profesionaci izabrani od svojih kolega.
To u ovom trenutku nisu ni NUNS ni UNS, ni slična udruženja, jer se više bave politikom nego strukom.
Lokalni mediji ne smeju da se bave  samo preuzimanjem informacija i tema koje nameće lokalna vlast, već i temama koja interesuju, brinu ili na bilo koji drugi način utiču na kvalitet rada, života, bezbednosti, zdravlja lokalne zajednice.
A da li mediji u Čačku ostvaruju tu ulogu?
- Ni jedan medij u Srbiji tu ulogu ne može da ostvaruje. Mediji u Čačku za razliku od mnogih sredina u Srbiji imaju značajnu veće shvatanje njihove šire društvene uloge i u tom smislu rade maksimalno u datim okolnostima, ali ni to nije na potrebnom nivou. Što naravno nije njihova isključiva krivica.
Кao najveće apostrofira sledeće probleme:
-Najveći problem su finasije i zloupotreba lokalnih vlasti u dodeli finansijskih sredstava medijima. U tom smislu mogućnost ucenjivanja od strane lokalnih vlasti su značajne.
Mali iznosi sredstava koji se daju medijima, projekti koji nemaju širu društvenu i javnu diverzifikaciju tema i potreba kako lokalnih sredina, tako i regionalnih.
Nedostatak kvalitetnih, obrazovanih i sa dignitetom, novinara na terenu.
Po mišljenju našeg sagovornika lokalno informisanje moguće je unaprediti na sledeći način:
Odrediti jasne i zakonom propisane kazne za nesprovođenje zakonom propisanih načina finansiranja. Oduzeti mogućnosti arbitarnosti u tom smislu (kada se sredstva dodeljuju, koji iznos budžeta mora biti dat medijima, ko određuje sastave komisija i mnoga druga slična pitanja). Mnogi sredstva za informisanje daju tek krajem tekuće godine, npr. Dati značajan broj obuka, u smislu praktičnih uputstava i znanja ljudima koji se bave ovim poslom.
Izvor SINOS
Stavovi izneti  u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju  stavove organa koji je dodelio sredstva

Najnovije