Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SLOBODNI NOVINARI ZA SLOBODNO DRUŠTVO (1)

25.07.2019.

 

SLOBODNI NOVINARI ZA SLOBODNO DRUŠTVO (1)

 

Nekada moćna, odgovorna i poštovana profesija, novinarstvo se danas uglavnom svodi na propagandnu mašineriju u rukama političara i njima bliskih tajkuna. Sedmu silu nasledili su prekarni radnici – novinari sa malim i neredovnim platama, nesigurnim statusom i neizvesnom budućnošću, od kojih poslodavci zahtevaju bespogovornu poslušnost.

 

Novinarstvo u Srbiji danas je profesija bez adekvatnog ugleda i moći a novinari su od nekadašnje “sedme sile” svedeni na prekarne radnike – ljude malo plaćene, nesigurnog zaposlenja i egzistencije.

 

Širenje autocenzure

Novinari i medijski radnici u Srbiji rade u teškim uslovima, često bez adekvatnog ugovora o radu. Opšti trend je smanjivanje broja zaposlenih i udela zaposlenih na neodređeno vreme, dok, sa druge strane, brzo raste angažovanje po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima, autorskim ugovorima i ugovorima o delu.

 

Istraživanja pokazuju da je petina novinara u statusu „frilensera“ (izvan radnog odnosa), polovina radi na nesigurnim poslovima dok stabilan radni odnos u najvećoj meri imaju stariji medijski radnici (između 50 i 60 godina).  Samo 27% mladih novinara ima radni odnos na neodređeno vreme. U najtežoj poziciji su novinari u onlajnmedijima gde je manje od trećine stalno zaposleno.

 

Plate novinara su niske, čak i ispod republičkog proseka, isplate su često neredovne dok veliki broj novinara radi prekovremeno.  Sve to utiče na degradaciju profesije a novinare i medijske radnike stavlja u prekarni položaj, zbog čega veliki broj njih želi da izađe iz profesije .

 

Mešavina niskih primanja koja se isplaćuju kasno, slaba sigurnost posla, rad bez ugovora ili sa lako raskidivim ugovorom predstavlja oblik pritiska koji podstiče širenje autocenzure, otežava nezavisnost, kvalitetno novinarstvo i favorizuje „tabloidizaciju” .

 

Snaga u solidarnosti

Kako u uslovima straha, siromaštva i korupcije biti slobodan novinar?

Sve priče o slobodi medija uzaludne su dok se ne ojača pozicija novinara i medijskih radnika. Jedini način da se to postigne je uspostavljanje socijalnog dijaloga  izmedju  sindikata i poslodavaca i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji će štititi radna i profesionalna prava zaposlenih u medijskoj delatnosti.

To je stav Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ),  čiji je SINOS član, utemeljen na osnovu istraživanja  koja su potvrdila da u sredinama gde postoje sindikati i kolektivni ugovori  novinari i medijski radnici imaju jača radna prava, veće plate i bolju zdravstvenu zaštitu.

 

SINOS poziva sve kolege novinare i medijske radnike da se hrabro i solidarno organizuju u reprezentativne sindikalne organizacije a poslodavce u medijima da ne zabranjuju novinarima i medijskim radnicima da se sindikalno organizuju i da  formiraju poslodavačku organizaciju koja će biti partner sindikatima u socijalno- ekonomskim pregovorim.

Od medijskih udruženja i stručne javnosti očekujemo da podrže borbu sindikata, a od države da napravi ambijent kako bi socijalno – ekonomski dijalog konačno bio uspostavljen i u Srbiji

 

Jačanjem pozicije novinara vratićemo odgovornost i ugled profesiji i omogućiti da  novinarstvo ostane četvrti stub  demokratije, a ne propagandna mašinerija u službi političara i njihovih tajkuna.

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Izvor: SINOS

Najnovije