Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Tribina "Zaštitimo novinare, odbranimo novinarstvo na Univerzitetu Singidunum

25.12.2018.
2

U prepunoj sali Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Sindgidunum u Beogradu danas je u organizaciji Sindikata Novinara Srbije održana tribina "Zaštitimo novinare, odbranimo novinarstvo".

Akademci su pokazali visok stepen upućenosti u dešavanja na medijskoj sceni i za goste, novinare i sindikalne predstavnike Marinu Mirković, Draganu Čabarkapu i Dejana Gligorijevića imali brojna pitanja: Da li je novinarstvo u Srbiji ikada bilo u goroj situaciji, kako rešiti cenzuru i autocenzuru, zašto se ne poštuje novinarski kodeks, mogu li novinari da budu solidarni, zašto javni servis ne izveštava objektivno, smeju li novinari da lažu, kako se odbraniti od političkih I ekonomskih moćnika...

Jedna od poruka skupa bila je da je u prirodi svake vlasti želja za kontrolom medija, a da sloboda novinara i novinarstva zavisi od toga koliko su spremni da se organizuju i zaštite.

Profesor Stanko Crnobrnja ukazao je da je snaga profesije u dobroj organizaciji koja će imati moć da se odupre političkim i ekonomskim pritiscima.

Dejan Gligorijević je preneo studentima  poziv Evropske federacije novinara(EFJ) I Uneska  da  pošalju tekstove na temu : "Za bolje medije, za novinare kojima se veruje". Najbolja tri rada biće nagrađena, prevedena i objavljena na web-sajtu EFJ, najbrojnije novinarske organizacije koja ima preko 320.000 članova.

Studentima fakulteta Singidunum su preneta iskustva kolega iz evropskih zemalja koji su, posle višegodišnjih nastojanja, uspeli da nateraju Savet Evrope da usvoji propise koji će frilenserima omogućiti pravedniji status. S druge strane, onima koji imaju stalan posao - ugovor sa poslodavcem garantuje pravo na redovno usavršavanje kako bi odgovorili zahtevima novog digitalnog doba. U te okvire spadaju treninzi o medijskoj pismenosti koja je jedno od ključnih strategija za borbu protiv "lažnih vesti", govora mržnje i drugih izazova u novinarstvu.

Tribina je organizovana u okviru istoimenog projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture I informisanja.

IZVOR: SINOS

Najnovije