Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Bez SOCIJALNOG DIJALOGA nema SLOBODE MEDIJA

13.10.2017.
Vranje

Sindikat novinara Srbije (SINOS) održao je u četvrtak u Vranju okrugli sto o projektu "Dostojanstvenim radom do profesionalog novinarstva", na kojem je potcrtan problem nepostojanja granskog kolektivnog ugovora.Projekat SINOS-a dolazi u času kada se razgovara o novojmedijskoj strategiji i novom setu medijskih zakona, što je prilika da budući granski kolektivni ugovor bude njihov deo, rečeno je na skupu.

Suština projekta je uspostavljanje socijalnog dijaloga između novinara i medijskih radnika i poslodavaca i lokalne samouprave, čiji je krajnji cilj potpisivanje kolektivnog ugovora, rekla je u uvodnoj reči Miroslava Stošić, zamenica predsednice SINOS-a.

Bez kolektivnog ugovora ne može se računati na puno ostvarivanje prava novinara i medijskih radnika, koja garantuju međunarodne konvencijeUstav Srbije Zakon o radu.

drugim granama postoje kolektivni ugovori sa proširenim dejstvom, tako da mi ne tražimo ništa mimo zakona niti sindikalne prakse
 – rekla je Miroslava Stošić.

Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS-a je istakla stav sindikata da nema slobodnih medija bez slobodnih novinara, koje mora da štiti kolektivni ugovor.

Na žalost, u Srbiji postoji velika opstrukcija osnivanja sindikata, pa čak i otvorena zabrana uz pretnju otkazom.

S druge strane, poslodavci namerno koče početak rasprave o kolektivnom ugovoru, jer bi u tom slučaju došli u tešku finansijsku situaciju.

Ali nama ne ostaje ništa drugo nego da se borimo, jer je to borba za javni interes
 – rekla je Čabarkapa.

Ona je dodala da SINOS u toj borbi ima podršku evropske i svetske federacije novinara, ali do sada nije bilo političke volje za uspostavljanje dijaloga.

Ovaj sindikat ima svog predstavnika u radnoj grupi koja priprema novu medijsku strategiju koji će insistirati da u ovaj dokument uđe član po kome će jedan od kriterijuma za dodelu medijskih projekata biti postojanje sindikata.

Da budemo iskreni, naš jedini delotvorni instrument danas je da mi obavestimo “zapad”, pa onda “zapad” izvrši pritisak na naše predstavnike.

S druge strane, neverovatno je da u samoj novinarskoj profesiji postoji strah od borbe, a mi ćemo biti slobodni onoliko koliko smo spremni da se borimo za slobodu.

Iako svi beže od priče o kolektivnom ugovoru u medijima, ako želimo da budemo deo Evropesocijalni dijalog mora da bude uspostavljen
– rekla je Dragana Čabarkapa.

Na okrugli sto SINOS je pozvao sve medije i predstavnike UNS-a i NUNS-a, ali organizatori nisu bili zadovoljni odzivom.

Skup je deo istoimenog projekta koji je podržan sredstvima za sufinansiranje projekata iz budžeta grada Vranja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu.

IZVOR: OK radio

POTPISIVANjE KOLEKTIVNOG UGOVORA CILj SINDIKATA NOVINARA SRBIJE

Okrugli sto na temu “Dostojanstvenim radom do profesionalnog novinarstva” održan je u Vranju u organizaciji Sindikata novinara Srbije. Cilj projekta, je ostvarivanje javnog interesa u javnom informisanju. Značaj ove teme prepoznat je na konkursu za sufinansiranje projekata iz buDžeta grada Vranja. Sindikat novinara Srbije zalaže se da se edukacijom novinara, medijskih radnika, poslodavaca i lokalne samouprave uspostavi socijalno-ekonomski dijalog.

 

Sindikat novinara Srbije godinama se zalaže za potpisivanje najpre pojedinačnog, a zatim i granskog kolektivnog ugovora koji bi medijskim radnicima omogućio ostvarivanje prava garantovana Konvencijom Međunarodne organizacije rada, Ustavom Srbije i Zakonom o radu. U našoj zemlji konkretnu institucionalnu podršku još uvek nemaju, ali imaju Evropske i Svetske federacije novinara  koje nastoje da medijski radnici u Srbiji imaju isti tretman i zaštitu kao u svetu.
"Nema slobodnih medija bez slobodnih novinara. Novinare štite kolektivni ugovori. Do kolektivnog ugovora, koji je standard u celoj Evropi i zemljama sa demokratskom tradicijom stiže se pregovorima reprezentativnih sindikata sa poslodavcima", istakla je Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS-a
O značaju potpisivanja kolektivnog ugovora u svim medijskim kućama govorila je Miroslava Stošić, dugogodišnja predsednica podružnice Sindikata novinara Srbije u Radio televiziji Vranje.
"Radio televizija Vranje je još pre 10 godina imala predlog kolektivnog ugovora koji smo ponudili lokalnoj samoupravi, međutim tada nije bilo političke atmosfere da se takav ugovor potpiše. Mi ne tražimo ništa što je van sistema, van zakona jer i u drugim granama ima kolektivnih ugovora sa proširenim dejstvom", podsetila je Miraoslava Stošić
U radu okruglog stola učestvovali su novinari i medijski radnici svih elektronskih medija sa ovog područja, kao i neki od dopisnika štampanih izdanja. Jedini predstavnik poslodavaca bio je Zoran Veličković direktor i gl.odg. urednik Radio televizije Vranje koji je istakao da je sindikalni rad u ovoj kući postojao oduvek.
"Mi smo još 2003.godine završili i doveli do potpisivanja pojedinačni kolektivni ugovor, ali na žalost zbog političke smene taj proces je zaustavljen. Nakon toga su usledile medijske reforme i u borbi za opstanak nismo mogli time da se bavimo, ali ja se nadam da će sada kada se stanje stabilizuje, Radio televizija Vranje biti prva medijska kuća koja će potpisati kolektivni ugovor", rekao je Zoran Veličković- direktor i gl. i odg. urednik RTV Vranje.
Na skupu se čulo da je SINOS uzeo aktivno učešće u razgovorima o donošenju novog seta medijskih zakona. I da se nadaju da će prava medijskih radnika novim zakonskim rešenjima biti bolje zaštićena.

 

IZVOR: RTV

SINOS: Za pristojno novinarstvo sa pristojnim uslovima za rad

Radna prava medijskih radnika može garantovati samo potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, čulo se  danas na okruglom stolu u zgradi Načelstva u Vranju, koji je organizovao Sindikat novinara Srbije (SINOS).