Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sindikati iz regiona i deo medijskih udruženja Srbije osudili izbacivanje SINOS-a i PROUNS-a iz Doma novinara Srbije

26.01.2017.

 

UMMR - Ko ruši i rastura medije i udruženja: da li je Jeremić glavni bravar u UNS-u
Neshvatljivo je da iz ,,kuće svih novinara “ i kancelarije od beznačajnih 16 kvadrata isteraju Sindikat novinara Srbije.
Da li je i ove ,,medijske reforme” sproveo čuveni gornjomilanovački stručnjak Petar Jeremić, sa šrafcigerom i pajserom? Da li su to oni isti bravari koji su se zdušno zalagali za vaskrs medijskih kuća koji ostavi na stotine novinara na ulici, bez posla, koji gurnuše tajkunima u naručje poštozašto brojne lokalne medije?
Da li je moguće da sada progone poslednje mohikance u ovom poslu pa im smeta jedan sindikat? Pa ga izbacuju na način koji se na srpskom jeziku zove „pajser”. Koji ,,babo” im je ostavio u nasleđe celu zgradu? Da li im je zapelo baš za tih 16 kvadrata da bi u organe upravljanja tuđom mukom i znojem postavili još poneku starletu ili poslušnika?
Brajović da reaguje
Gospodine Brajoviću, ako takvima, ma ko oni da su, a vi sigurno znate ko su, pružate zaštitu, onda morate biti svesni da i vi snosite veliki deo odgovornosti.
Gospodine Brajoviću, pitamo Vas da li ovo ima smisla, da li tako zamišljate dijalog i medijske reforme? Gospodine Brajoviću, još imate pruženu ruku od našeg Udruželja, ali ne zadugo ukoliko ne zaštitite medije, sindikate i medijske radnike. Tražimo da se izjasnite i osudite bravara iz udruženja u kojem se Vi itekako pitate.
Udruženje medija i medijskih radnika osuđuje ove provalničke reforme, i daje apsolutnu podršku Sindikatu novinara Srbije, u čijem je kutku smešteno i udruženje PROUNS.
Tražimo da vratite kancelariju, dokumentaciju. Tražimo da bravarima oduzmete pajsere i ponudite olovke ako umeju da se snađu! Spremni smo da pružimo podršku svim našim kolegama i medijskim udruženjima jer drugog izbora nemamo. Priterani smo uza zid, i prinuđeni na očajnički korak, a to je otpor. Otpor, bravarima, špekulantima, trgovcima, montiranim komisijama. Moramo se osloboditi tiranije i onih koji organizovano svake godine čerupaju narodne pare kao alajbegovu slamu. Očekujemo podršku države, ali se pre svega uzdamo u svoje snage, koje nisu u pajseru.
Predlažemo da se što pre svi mi isterani, poniženi, opljačkani, koji preostalim snagama služimo narodu, okupimo baš u toj kancelariji.
Udruženje medija i medijskih radnika.

 

 

 

PROUNS: DA LI BRAJOVIĆ OHRABRUJE HAJKAČE NA NOVINARE?

Udruženje novinara Srbije (UNS) ohrabreno postavljenjem svog generalnog sekretara Nina Brajovića na mesto državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja, 

rešilo je da disciplinuje sve novinare i medijske radnike koji drugačije misle, saopšteno je iz Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), istovremeno protestujući zbog proterivanja nepodobnih kolega iz Doma svih novinara Srbije u Resavskoj 28 u Beogradu.
U saopštenju se navodi da je iz Doma svih novinara Srbije, izbačen, pored PROUNS-a, i Sindikat novinara Srbije.
Želimo da obavestimo javnost da je ovo nastavak hajke protiv nepodobnih novinara koji su se suprotstavili setu medijskih zakona donetih 2014. godine koji je napravio pravu pustoš na medijskoj sceni, širom Srbije. Kragujevac je najočitiji primer, kako medijska reforma izgleda u praksi. Novinari koji su proterani sa posla i iz profesije, njih više od 1.100, novinari koji su izbačeni od tajkuna iz svojih redakcija, sada su od čelnika UNS-a, izbačeni i iz Doma novinara", navodi PROUNS.
PROUNS ističe da je UNS bio glavni zagovornik izlazka države iz medija. To je širom otvorilo vrata ulasku tajkuna u medijsku sferu na regionalnom i lokalnom nivou.
Iz ovog udruženja pitaju, kada će režimska udruženja koja dobijaju desetine miliona dinara iz budžeta, izaći iz države?
Koliko je UNS dobio novca da uruši medije?
"Do kada će država omogućavati da režimska udruženja na konkursima Ministarstva kulture i informisanja i lokalnih samouprava, sama sebi dodeljuju milionske projekte? Udruženje novinara Srbije je dužno da javnosti da informaciju, da li su članovi UNS-a bili u komisijama koje su dodeljivale milionske projekte, istom tom UNS-u? Kada će UNS i medijska koalicija omogućiti ravnopravnu tržišnu utakmicu, svih medijskih udruženja i organizacija?" pitaju iz PROUNS-a.
"Mi smatramo da javnost Srbije ima pravo da zna: koliko je novca iz budžeta Republike Srbije i budžeta lokalnih samouprava UNS dobio tokom 2014, 2015. i 2016. godine? Takodje, javnost Srbije mora da zna, za koju sumu novca godišnje, UNS izdaje kompanijama iz različitih sfera, prostorije koje pripadaju svim novinarima Srbije?" zaključuje se u saopštenju PROUNS-a.
IZVOR: Glas zapadne Srbije

 

 

SINDIKATI IZ REGIONA PISALI UNS-U:

IZBACIVANJE SINOS-A JE RADIKALNO,

NESOLIDARNO I ŠTETNO

Povodom situacije u kojoj su se našle kolege iz Sindikata novinara Srbije (SINOS), nakon što ih je Udruženje novinara Srbije (UNS) iselilo iz Doma novinara u Beogradu, reagovali su sindikati medijskih radnika iz Crne Gore, Makedonije i Hrvatske i izrazili zabrinutost i neslaganje sa takvim postupkom.

Pismo koje su poslali predsednici UNS-a, Ljiljani Smajlović prenosimo u celini:

 

Poštovana koleginice Smajlović,

U ime Sindikata novinara i medijskih radnika Makedonije, Sindikata novinara Hrvatske i Sindikata medija Crne Gore izražavamo zabrinutost zbog postupka Udruženja novinara Srbije (UNS) kojim je Sindikat novinara Srbije (SINOS) nasilno iseljen iz Doma novinara.

Ne ulazeći u koncepcijska i lična neslaganja koja UNS ima sa SINOS-om i njegovim predstavnicima, smatramo da je potez UNS-a radikalan, nesolidaran i štetan za sve novinare i organizacije koje se bave zaštitom novinara i zaposlenih u medijima.

Tim drastičnim postupkom javnosti je poslata jako loša poruka - osim što je nanijeta šteta SINOS-u, trpjeće i ugled UNS-a koji je pokazao potpuni nedostatak solidarnosti i podrške svojim sindikalnim kolegama koji su u nevolji i čija je organizacija desetkovana nakon nedavne privatizacije medija u Srbiji. Demonstracija sile, naročito među kolegama, nikad nije dobra i zbog toga vas pozivamo da još jednom razmotrite odluku koju ste donijeli, a naročito način na koji je ona realizovana i da pokušate pronaći kompromisno rješenje kako bi se sanirala nastala šteta.

Kao predstavnici sindikata koji zastupaju i štite novinare i medijske radnike zaposlene u medijima u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji zalažemo se za profesionalnu solidarnost među svim novinarima i novinarskim organizacijama tim prije što su novinari uglavnom članovi i udruženja i sindikata. Stoga smatramo da je odluka UNS-a o deložaciji SINOS-a krajnje neprihvatljiva tim prije što je usmjerena protiv novinarskog sindikata koji je uložio mnogo truda u zaštitu temeljnih prava novinara, te izražavamo solidarnost s članovima SINOS-a i njihovim rukovodstvom.

Solidarnost sa kolegama i koleginicama je obaveza svih nas – i udruženja i sindikata novinara!

S poštovanjem,

Tamara Čausidis, predsjednica Sindikata novinara i medijskih radnika Makedonije

Anton Filić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske

Marijana Camović, predsjednica Sindikata medija Crne Gore

IZVOR: sindikatmedija.me

 

 

SINDIKATI IZ REGIONA POSLALI PISMO PODRSKE KOLEGAMA IZ SRBIJE: NESUGLASICE NE SMEJU BITI POVOD ZA DEMONSTRACIJU SILE

Sindikati medijskih radnika iz Crne Gore, Makedonije i Hrvatske posali su pismo podrške predsjednici Sindikata novinara Srbije (SINOS), Dragani Čabarkapi i članovima tog sindikata povodom situacije u kojoj su se našli, nakon što ih je Udruženje novinara Srbije (UNS) iselilo iz Doma novinara u Beogradu.

Pismo prenosimo u cjelosti: 

Poštovana koleginice Čabarkapa,

 

U ime Sindikata novinara i medijskih radnika Makedonije, Sindikata novinara Hrvatske i Sindikata medija Crne Gore izražavamo zabrinutost zbog situacije u kojoj se Sindikat novinara Srbije (SINOS) našao nakon što je nasilno iseljen iz službenih prostorija i pružamo punu podršku Vama i kolegama i koleginicama koje predstavljate.

Nije lako baviti se sindikalizmom i zagovarati poboljšanje radnih prava u zemljama u kojima mi živimo i radimo. Nije lako ni u jednoj djelatnosti ali je posebno poražavajuće kada se odsustvo volje za poboljšanje radnih uslova dešava u medijima, gdje je antisindikalna diskriminacija izuzetno izražena. Potpuno nerazumjevanja i suprostavljane od strane poslodavaca se donekle i podrazumjeva, ali odsustvo razumjevanja države i čak udruženja novinara, kao što je kod vas slučaj, je zabrinjavajuće.

Kroz dugogodišnju saradnju smo upoznati sa nesuglasicama koje SINOS ima sa Udruženjem novinara Srbije (UNS) i bez namjere da ulazimo u njihove detalje, smatramo da one ne smiju biti povod za revanšizam i demonstraciju sile koju je UNS pokazao izbacivanjem SINOS-a iz službenih prostorija i zaplijenom spisa i opreme. U vremenu kada je izuzetno lako ostati bez posla, kada se mediji gase i kada je mogućnost novog zaposlenja svedena na minimum od organizacija koje se bave bilo kojim oblikom zaštite zaposlenih u medijima se očekuje solidarnost i profesionalan odnos prema svima, a naročito prema slabijima, što sindikati, nažalost, u našim državama jesu. Zbog toga je neshvatljiv postupak UNS-a i mi ga najoštrije osuđujemo.

Vama lično i organizaciji koju predstavljate pružamo punu podršku i izražavamo solidarnost kako bi vas ojačali u namjerama da istrajete u sindikalnoj borbi.

Solidarno,

Tamara Čausidis, predsjednica Sindikata novinara i medijskih radnika Makedonije

Anton Filić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske

Marijana Camović, predsjednica Sindikata medija Crne Gore

 

IZVOR: SINOS

Uprava Udruženja novinara Srbije:
1. Batić Bačević
2. Živojin Rakočević
3. Novica Savić
4. Goran Šljivić
5. Darko Dimitrijević
6. Gordana Eror
7. Miroljub Nićiforović
8. Branka Jajić
9. Vesna Savić
10.  Dušan Telesković
11.  Petar Živković
12.  Rodika Grujesku
13.  Borivoj Otić
14.  Brane Kartalović
15.  Eržika Pap Reljin
16.  Petar Gajić
17.  Branko Veselinović
18.  Zoran Šaponjić
19.  Petar Jeremić
20.  Valentin Mik
21.  Zoran Stanojević
22.  Jovanka Stanojević
23.  Milan Bozokin
24.  Mihailo Medenica
25.  Novka Ilić
26.  Boško Branković
27.  Vojkan Ristić
28.  Živorad Nikolić
29.  Jelena Jovanović
30.  Ljiljana Mentus
31.  Milorad Doderović
32.  Vladimir Radomirović
33.  Ramiz Etemović
34.  Jelena Spasić
35.  Nikola Vučetić
36.  Mirjana Čvorić
37.  Nikola Vrzić
38.  Rade Đorđević
39.  Slavoljub Kačarević
40.  Slobodan Ćirić
IZVOR: SINOS

Najnovije

Sindikat novinara Srbije