Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Prijetnje i uvrede novinarki Vijesti

21.04.2022.
Montenegro

U policiji je prepričala da je na radni zadatak otišla nakon naloga redakcije i nezvaničnog obavještenja da se ispred suda, u iščekivanju presude za silovanje Bjelopoljcu A.Z. pored rodbine, sakupljaju bezbjednosno interesantne osobe, kao i dvije osobe sa fantomkama
Novinarka Vijesti Jadranka Ćetković saslušana je juče u Centru bezbjednosti Bijelo Polje, nakon incidenta ispred zgade Višeg i Osnovnog suda, prilikom obavljanja uobičajene profesionalne dužnosti.
 
U policiji je prepričala da je na radni zadatak otišla nakon naloga redakcije i nezvaničnog obavještenja da se ispred suda, u iščekivanju presude za silovanje Bjelopoljcu A.Z. pored rodbine, sakupljaju bezbjednosno interesantne osobe, kao i dvije osobe sa fantomkama.
 
Takav slučaj, prema saznanjima redakcije Vijesti, desio se prošle sedmice, kada je izricanje presude odloženo za juče.
 
Neposredno prije izricanja presude, ka novinarki je potrčao jedan od muškaraca, navodno rođak optuženog.
 
U zapisniku o obavještenju prikupljenom od građana, novinarka navodi da joj je, u trenutku dok je fotografisala i snimala zgradu i prostor oko suda, jedan mladić zaprijetio da ne smije da snima i trčeći se zaletio prema njoj, pokušavajući da joj uzme telefon…
 
Pojasnila je da ta osoba vikala i nakratko dohvatila njen telefon, prekidajući snimanje…
 
”Alo, šta slikavaš to. Ne možeš da snimaš! Ostavi to, vikao je taj mladić i počeo da trči prema meni. Za to vrijeme je jedna žena iz te grupe je dovikivala – Ne smiješ da nas snimaš… dok je jedan mladić sa druge strane platoa dobacivao: Snimaj seljanko, mrš”, kazala je Ćetković, objašnjavajući šta se dogodilo.
 
Da ne smije da snima, kako je rekla, novinarki je više puta dovikivao i jedan omanji muškarac, a nakon što mu se predstavila i zamolila ga da to isto on uradi, on je podrugljivo rekao da se zove Petar Кljajević. Potom joj je prišla druga osoba, i predstavila se kao Кan, u ljubaznom razgovoru sa njom.
 
Ćetković je rekla da se više od 20 godina bavi novinarstvom, da je doživjela mnoge neprijatnosti, ali da joj svakako nije bilo svjedeno kada se muškarac zatrčao prema njoj…
 
”Došla sam da obavim službeni zadatak po nalogu i u dogovoru sa uredništvom Vijesti, i nikada, tokom više od 20 godina bavljenja ovim pozivom, nisam narušila kodeks svoje profesije”, kazala je Ćetković.
 
Nakon što je policija obezbijedila lice mjesta i privela jednu od osoba umiješanu u incident, neki iz grupe su pokušali da opravdaju svoje postupke time što su novinarku prijavili policiji. Tvrde da je “nezakonito snimala maloljetna lica ispred zgrade suda”.
 
Osumnjičenom zadržavanje do 72 sata
 
Državna tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju Danijela Đuković je, nakon saslušanja, odredila zadržavanje u trajanju do 72 sata osumnjičenom A.Z, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično djelo prinuda na štetu novinarke Vijesti Jadranke Ćetković.
 
„Кrivičnom prijavom je predstavljeno da je osumnjičeni dana 19.04.2022. godine, oko 13:00 časova, ispred zgrade Osnovnog suda u Bijelom Polju, silom prinudio oštećenu – novinarku J.Ć. da ne učini posao od javnog značaja – snimanje i fotografisanje događaja, na način što joj je povišenim tonom uputio riječi ‘Alo, šta snimaš, nemoj da snimaš’ , a zatim dotrčao do nje, uhvatio njen mobilni telefon i onemogućio je da snima govoreći joj ‘Ostavi to, ne možeš da snimaš’“, piše u saopštenju bjelopoljskog Osnovnog državnog tužilaštva.
 
Bjelopoljcu četiri godine zatvora
 
Bjelopoljac A.Z. osuđen je juče u u bjelopoljskom Višem sudu na četiri godine zatvora zbog krivičnog djela silovanje.
 
Prema optužnici, on je 5. avgusta, upotrebom sile i uz prijetnje, prinudio maloljetnu sugrađanku na čin izjednačen sa obljubom.
 
To je uradio, navodi se dalje u optužnici, uz prijetnje da ima pištolj i da je sve snimao, te da će pokazati roditeljima i objaviti na društvenim mrežama.
 
Nakon izricanja presude okrivljenom je ukinut pritvor.
IZVOR: "Vijesti"

Najnovije