Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Hongkong: Uhapšen Alan Au, poznati novinar

12.04.2022.
Kina

Policija za nacionalnu bezbednost Hongkonga uhapsila je danas dugogodišnjeg novinara i bivšeg pisca koji je sarađivao sa sada zatvorenom liberalnom medijskom kućom Stend Njuz, zbog navodne pobune, saopštili su policija i lokalni mediji.
Strože kažnjavanje medija zasnovano na Zakonu o pobuni, koji datira iz britanske kolonijalne ere, kao i Zakona o nacionalnoj bezbednosti, koji je nametnula Кina, dovelo je do policijske intervencije i zatvaranja nekoliko velikih medija, uključujući novine Epl Dejli i internet portal Stend Njuz, prenosi Rojters.
Lokalna policija je u saopštenju navela da je Odeljenje za nacionalnu bezbednost policijskih snaga uhapsilo 54-godišnjeg muškarca, kako se navodi, zbog učešća u zaveri, tj. objavljivanja pobunjeničkih publikacija i da ga je pritvorilo radi dalje istrage.
Lokalni mediji identifikovali su čoveka kao Alana Aua, dugogodišnjeg novinara i akademika na kineskom univerzitetu u Hongkongu, koji je pisao kolumne za novine uključujući Ming Pao i sada zatvoreni Epl Dejli.
Pobuna nije među prekršajima navedenim u sveobuhvatnom Zakonu o nacionalnoj bezbednosti koji je Peking uspostavio u junu 2020. i koji kažnjava terorizam, dosluh sa stranim snagama, subverziju i secesiju, a među kazne spada i doživotni zatvor, navodi Rojters.
Sudske presude poslednjih meseci omogućile su vlastima da iskoriste ovlašćenja koja su im data novim zakonskim rešenjima da primene retko korišćene zakone iz kolonijalne ere koji pokrivaju pobunu.
Na pitanje o Auovom hapšenju, gradski izvršni direktor Hong Кonga Кeri Lam izjavila je na konferenciji za novinare da neće komentarisati pojedinačne slučajeve, ali je dodala da je sloboda štampe sadržana u mini-ustavu grada, dokumentu pod nazivom Osnovni zakon.
Udruženje novinara Hong Кonga izrazilo je „duboku zabrinutost“ i saopštilo da hapšenje predstavlja rizik da sloboda štampe bude dodatno ugrožena u Hong Кongu, prenosi Rojters.
Au, koji je bio poznat po svojim kritičkim kolumnama, bivši je Vitez saradnik na Univerzitetu Stanford, a u jednoj od svojih poslednjih kolumni napisao je da je bio u zabludi kada je pomislio da će moći da piše do 2047. godine, aludirajući na obećanje Кine da će sloboda i autonomija Hongkonga ostati netaknuti do te godine.
Auovo hapšenje povećava broj ugroženih novinara nakon donošenja Zakona o bezbednosti.
Dva bivša viša urednika Stend Njuza takođe su optužena u decembru za zaveru, navodi britanska agencija.
IZVOR: RTV