Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

UNCG: Krivokapić i Abazović ubijaju medije u Crnoj Gori i šakom i kapom finansiraju svoje medije našim parama!

11.04.2022.
Montenegro

Vlada Crne Gore je na sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Dritan Abazović dodijelila nova novčana sredstva komercijalnim televizijama

Evo šta su saopštili iz Vlade:

„Usvojena je Informacija o pomoći komercijalnim TV emiterima sa nacionalnom pokrivenošću.

Uzimajući u obzir težak položaj i pitanje održivosti medija koji su dodatno oslabljeni posledicama COVID-19 krize, te pismo koje su poslala tri najveća emitera – TV Vijesti, TV NovaM i TV Prva, Vlada je odlučila da preuzme obaveze ovih emitera prema Radio difuznom centru za 2022. godinu, u iznosu od 200.000 eura.

Tim povodom, ocijenjeno je da se radi o javnom interesu jer bi, u slučaju prestanka državne pomoći za plaćanje usluga RDC-u, bilo ugroženo poslovanje tri komercijalne televizije sa nacionalnom frekvencijom, koje zapošljavaju oko 200 radnika i na godišnjem nivou isplaćuju bruto plate u ukupnom iznosu od oko 2,5 miliona eura.

Na sjednici je zauzet stav da je neophodno produžiti državnu pomoć dok medijsko tržište ne bude uređeno na način da se onemogućava nelojalna konkurencija, ne samo zbog očuvanja radnih mjesta, nego i zbog očuvanja medijskog pluralizma, kao dostignuća bez kojeg je nezamislivo demokratsko društvo po uzoru na evropske demokratije“.

Reagujući na novo zavlačenje ruke u džepove građana Crne Gore Udruženje novinara Crne Gore smatra da je ovaj postupak samo nastavak izvršenja krivičnih djela, nesavjesnog trošenja novca od strane Vlade Crne Gore za privatne štampane i elektornske komercijalne medije.

UNCG podsjeća da su premijer Krivokapiću i njegov potpredsjednik Abazović zaposlili 30 novinara Vijesti u Vladi, od običnih portparola do Direktora direktorata za razne budalaštine, sa kojima Vlada čas Krivokapića, čas Abazovića obiluje.

Zatim ste gospodo iz Vlade  u par navrata iskeširali po 150 .000 evra za spas štampanih medija, koji su takođe privatni – Statisa vlasnika Svetog Stefana, Vijesti bankara Perovića…itd,a sve pod izgovorom da to od vas traže Ambasade Kvinte.

Ko još u svijetu od novca poreskih obveznika pomaže milionere da sačuvaju svoje štampane medije, koji svugdje u svijetu propadaju.

Lažete da Vas na to tjeraju ambasade zapadnih zemalja – Kvinte, jer na KiM nema niti jedan dnevni list , pa niko ne iozgore zbog toga u ambasadama zapadnih država.

Uvjeravati u laži narod kako se ne može bez dnevnih novina, a vidite da može i na KiM i u Crnoj Gori , čiji ukupni tiraž troje novina Pobjede, Dana i Vijesti ne prelazi šest hiljada prodatih primjeraka.

Tako nas lažete i za televizije.

Svi plaćamo lažni Javni servis, koji gle čuda niko ne zna da vodi sem par sportskih i policijskih pisaca saopštenja, uz provjerene kadrove DPS i Mila Đukanovića…

Plaćamo , mislim mi građani, javni servis 14 miliona evra, koji je prema svim anketama međunarodne zajednice, pitajte renomirane kuće iz Švajcarske, neodrživ, a uz to i ne gledan u današnjoj Crnoj Gori.

Ne možemo da preko kablovskih mreža, koje takođe mjesečno plaćamo, da vidimo RTS, ali možemo nacionalnu TV Luksenburga, i druge budalaštine koje nude kablovski operateri…

Svojima, što bi narodski reklo „i jare i pare“, a Adria televiziji ni nacionalnu frekvenciju, uz to ide i zatamljene RTS , HEPI, uz obrazloženje da govore jezikom mržnje prema Crnoj Gori.

Gospodo iz Vlade nevedite primjer na RTS govora mržnje prema Crnoj Gori…

Da ne pominjemo,a zašto da ne navedemo ponašanje Vlade, Krivokapića i Abazovića perma portalu IN4S, Srpskoj TV, Srpskim novinama, Srpskom radiju i mnogim portalima, za koje ne hajete, mada su i to mediji koji se i gledaju i slušaju i čitaju…

Kome se požaliti bez Bogu, jer je gužva u Kancelariji EU kod gospođe Pope i ambasadama SAD, Velike Birtanije, Njemačke,Francuske, Italije i Švedske, navrli premijer, vicepremijer, ministri, medijski magovi Vijesti, pa dođi građanine Crne Gore na red da se kaže istina, koja te iste „domaćine“ ne intersuje…

Krivokapići u Abazoviću vratite pare poreskih obveznika koje ste dali medijskim tajkunima u Crnoj Goriu u prvom redu drugosrbijanskim Đilasovim Vijestima , pa onda redom Statisu, vlasniku Lovćen banke Peroviću itd ….

Znam idu izbori, koji će po vas dvojicu arhi patoloških ljubitalja neistina, biti kobni, pa mislite da sve kupite birače, medije, ambasadore…

Kupovao je jedan prije vas i građane i medije i duše umrlih, pa je izgubio, nadam se da ćete i vi poći njegovim stopama na prvim narednim izborima…

Ne trošite narode pare za privatne potrebe u mandatu kada ste smijenjeni Krivokapiću i Abazoviću, jer jednog dana može doći profesionalci sa lisicama i krivičnim prijavama za takev postupke… 

Udruženje novinara Crne Gore

Predsjednik Tihomir Burzanović

Generalni sekretar Ivan Milošević

 

IZVOR: UNCG

Najnovije