Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Jemen: Trudna novinarka ubijena u eksploziji automobila

18.11.2021.
Jemen

Trudna novinarka Rasha Abdullah Al-Harazi je 9. novembra poginula u eksploziji automobila, dok je teško povređen i njen suprug koji je takođe novinar.

Na putu do bolnice, trudnica, freelance novinarka i fotografkinja Rasha Abdullah Al-Harazi ubijena je u eksploziji automobila u jemenskom gradu Aden, a u nesreći je, kako piše Međunarodna federacija novinara, teško povređen i njen suprug Mahmoud Al-Atmi koji je takođe novinar.

 

Brzu istragu u ovom slučaju zatražili su novinarski sindikat iz Jemena, Međunarodna federacija novinara i Komitet za zaštitu novinara.

 

Iz jemeskog novinarskog sindikata su poručili da ovaj napad ilustruje novu fazu nasilja nad novinarima u toj zemlji u kojoj je, prema podacima Međunarodne federacije novinara, od 2011. do septembra 2021. ubijeno 45 novinara, a za ubistva niko nije odgovarao.

 

Jemenski novinarski sindikat je naveo da su od januara do kraja septembra ove godine zabeležena 63 slučaja nasilja nad novinarima i medijima, kao i da ih je od 2015. godine u toj zemlji bilo više od 1.300. Ti slučajevi uključuju ubistva i hapšenja novinara, napade na medijske kuće, gašenje medija, kao i pretnje smrću i uznemiravanje novinara.

 

Generalni sekretar Međunarodne federacije novinara Anthony Bellanger je rekao da je reč o ciljanom napadu, kao i da vlasti te zemlje trebaju sprovesti hitnu istragu kako bi se okončala nekažnjivost napada na novinare i osigurala njihova sigurnost u toj zemlji.

 

Komitet za zaštitu novinara piše da je ubijena novinarka Al-Harazi izveštavala za informativne kanale Al-Aid, Al-Sharq i Al-Arabiya, a kao snimateljka i fotografkinja je radila za Al-Ain i za Bloomberg Asharq sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

 

Njen suprug Al-Atmi izveštavao je za Al-Arabiyu i Al-Hadath, a zbog svog rada je, kako piše Komitet za zaštitu novinara i ranije dobijao pretnje.

 

Komitet za zaštitu novinara piše i da je novinar Bassem Al-Janani na Twitteru objavio screenshotove komunikacije sa Al-Atmijem koji mu je napisao da su ga kolege upozorile na to da su pripadnici pobunjeničke grupe Huti tražili njegovu adresu, kao i opis njegovog automobila i savetovali mu da napusti Aden. U napuštanju Adena ga je sprečilo to što je njegova supruga novinarka bila trudna.

 

U Adenu je prošle godine ubijeno najmanje dvoje novinara, a Komitet za zaštitu novinara piše i da je prošlog meseca istekao mandat Veća Ujedinjenih naroda za ljudska prava što predstavlja uklanjanje jedinog nezavisnog međunarodnog mehanizma za istraživanje slučajeva kršenja ljudskih prava počinjenih tokom građanskog rata koji u toj zemlji traje od 2014. godine.

IZVOR: NUNS

Najnovije