Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Zapadni Balkan traži pomoć EU zbog stanja medijskih sloboda u Albaniji

07.10.2021.
Albania

Šest novinarskih udruženja sa Zapadnog Balkana, koja predstavljaju više od 8.200 novinara, obratilo se pismom evropskom komesaru za susedstvo i proširenje Oliveru Varheiju, Evropskoj federaciji novinara i Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) zbog trenutne situacije sa medijskim slobodama u Albaniji.

Oni su, pod okriljem Mreže bezbedan novinar (SafeJournalist Network), ukazali na dva ključna pitanja i zatražili reakciju, podršku i pomoć radi obzbeđenja slobode izražavanja i slobode medija koje su, kao Kopenhaški kriterijumi, integralni deo kriterijuma za pristupanje zemlje EU, preneo je EURACTIV.com.

„Albanija mora da obezbedi poštovanje evropskih standarda slobode izražavanja i medija“, navodi se u pismu koje su potpisali Udruženje novinara BiH, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko udruženje novinara, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Prva bojazan novinarskih udruženja iz regiona odnosi se na činjenicu da izbor generalnog direktora javnog servisa RTSH kasni već više od sedam meseci.

„Izrazili smo bojazan da ne postoji suštinsko opravdanje za kašnjenje sa izborom novog direktora čija je uloga od ključnog značaja za performanse RTSH kao jedinog javnog servisa u Albaniji“, navodi se u pismu.

Novinarska udruženja su izrazila zabrinutost u vezi predloga o „prelaznom“ direktoru koji bi promenio organizacionu strukturu, iako bi mu to bilo van mandata. To bi, kako se navodi, moglo da vodi potencijalnoj zloupotrebi moći, što bi moglo da „utiče na ukupnu slobodu medija u Albaniji“.

Drugo pitanje koje je zabrnulo novinarska udurženja iz regiona odnosi se na osnivanje agencije za medije i informacije koja bi centralizovala celokupnu vladinu komunikaciju i nadgledala medije i javno mnjenje a koju bi vodio portparol premijera Edija Rame.

Mreža bezbedan novinar je u pismu izrazila bojazni da će to „zatvoriti vrata“ novinarima, posebno istraživačkim ili kritičkim, što će dodatno naštetiti slobodi medija.

Ta pitanja pokrenuta su u kontekstu zakona koji je trenutno u proceduri u parlamentu. „Paket protiv klevete“ je skup odredbi koje bi sve onlajn medije stavile pod direktnu kontrolu Agencije za audiovizuelne medije imenovane od strane vlade.

To telo bi imalo moć da naplaćuje značajne kazne, nalaže povlačenje (sadržaja) i nameće oznake koje iskaču svim medijima za koje smatra da su prekršili pravila o lažnim vestima i kleveti.

Albanski parlament nedavno je imenovao bivšeg Raminog šefa za komunikacije da nadgleda Agenciju, uprkos pozivima iz Delegacije EU u Tirani i medijskih organizacija da se osigura nezavisnost tog entiteta.

„Paket protiv klevete“ je izglasan u parlamentu ali je na njega stavio veto predsednik Iljir Meta. Sada je vraćen u parlament i potrebno je da za njega glasa prosta većina da bi postao zakon.

IZVOR: "Euractiv"

Najnovije