Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Pokušaj „ućutkavanja“ nezavisnih medija

16.08.2021.
Poljska

Poljski parlament usvojio je u sredu novi zakon o medijima za koji opozicija tvrdi da predstavlja pokušaj da se ućutka TV kanal koji kritikuje vlasti. Za zakon je glasalo 228 poslanika, 216 jebilo protiv, a deset je bilo uzdržano. Vlada tvrdi da je taj zakon potreban da bi se sprečile „neprijateljske strane sile“ da preuzmu kontrolu nad poljskim medijima, piše Bi-Bi-Si.

Kritičari kažu da je to pokušaj da se američka medijska kompanija Diskaveri prinudi da proda svoju najveću televizijsku mrežu u zemlji TVN. Zakon preti da naruši odnose Varšave sa SAD, jednim od ključnih poljskih saveznika i produbi zabrinutosti EU zbog sloboda medija u Poljskoj. Hiljade ljudi izašlo je u utorak na ulice širom Poljske da protestuje protiv predloga zakona. Demonstranti su se okupili ispred zgrade parlamenta u Varšavi, a skupovi su održani i u Krakovu, Vroclavu, Poznanju, Lublinu i Ščećinu. 

Glasanje je usledilo nakon što je poljski premijer Mateuš Moravjecki u utorak zbog raskola oko zakona smenio potpredsednika Vlade Jaroslava Govina, lidera manjinskog koalicionog partnera Sporazum, nakon čega je partija izašla iz vladajuće koalicije. Zakonom za koji se, kako piše Gardijan, očekuje da ne prođe u Senatu nakon čega će biti vraćen na glasanje u donji dom Sejm, gde će za njegovo usvajanje biti potrebna apsolutna većina, bi se sprečilo da kompanije koje nisu u EU poseduju većinski udeo u poljskim medijima. 

Tako bi američka medijska grupa bila primorana da proda svoj većinski udeo u TVN, koji je jedan od najvećih privatnih TV mreža u Poljskoj, čiji informativni kanal TVN24 često kritikuje Partiju prava i pravde (PiS) koja je na vlasti u Poljskoj od 2015. Kompanija Diskaveri je u saopštenju izdatom nakon glasanja navela da je „duboko zabrinuta“, ali da je i dalje „nepokolebljiva“, te da zakon predstavlja „napad na ključne demokratske principe slobode govora i nezavisnosti medija“. U žalbi koju je podnela Senatu i poljskom predsedniku Andžeju Dudi traži da se suprotstave predlogu zakona i spreče da bude usvojen. „Od ovoga zavisibudućnost Poljske kao demokratske zemlje u međunarodnoj areni i njen kredibilitet u očima investitora“, navela je kompanija. 

Trinaest poslanika koji su zvanično članovi Sporazuma su u sve većem sukobu sa populističkim PiSom, glavnim partnerom u koaliciji Ujedinjena desnica, te je njihovim povlačenjem iz koalicije Vlada ostala bez tesne većine u Parlamentu. PiS je, međutim, uspeo da ubedi dovoljno poslanika iz manjih partija da podrže predlog zakona, što je izazvalo žestoku kritiku i u EU i u SAD. Vašington je apelovao na Varšavu da još jednom razmisli, poručivši da bi zakon neizbežno narušio odnose Poljske i SAD „u domenu odbrane, biznisa i trgovine“. 

Vlada negira da su izglasane mere uperene protiv bilo kog medija, te tvrdi da treba pooštriti postojeće odredbe kojima se zabranjuje da mediji budu u direktnom vlasništvu kompanija čija su sedišta izvan Evropskog ekonomskog prostora da bi se, kako se navodi, sprečilo da kineske i ruske firme kontrolišu poljske medije. Američka firma Diskaveri poseduje TVN preko ćerke firme sa sedištem u Holandiji, piše Bi-Bi-Si. 

Opoziciona Građanska platforma koju od jula predvodi bivši poljski premijer, koji je bio i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, rešena je da porazi PiS i koristi pitanje slobode medija kao sredstvo koje bi moglo da ujedini opoziciju. „Parlamentarna većina koju održava lepak od blata korupcije i ucena se urušava pred našim očima. Može da opstane još malo, ali više ne može da upravlja“, napisao je Tusk na Tviteru posle glasanja. Stotine poljskih novinara je potpisalo otvoreno pismo u kojem se traži da Vlada obustavi „uništenje slobode medija „. M. K. 

Zakon preti da naruši odnose Varšave sa SAD i produbi zabrinutosti EU zbog slobode medija u Poljskoj 

I Izrael besan na Varšavu 

Poljski parlament usvojio je i zakon kojim se okončava isplata obeštećenja i vraćanje imovine konfiskovane tokom komunističke vlasti posle Drugog svetskog rata, uključujući i onu preživelih Holokausta. Poljski predsednik Andžej Duda sada ima 21 dan da potpiše zakon ili uloži veto, a Izrael je već protestovao zbog usvajanja ovakvog zakonskog akta. „Osuđujem usvojen zakon u poljskom parlamentu koji šteti sećanju na Holokaust i pravima njegovih žrtava", rekao je izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid, prenosi dnevnik Džeruzalem post. Predsedavajući Kneseta, izraelskog parlamenta, Miki Levi opisao je zakon kao „pljačku koja skrnavi sećanje na Holokaust".

IZVOR: "Danas"