Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Preminuo gruzijski kamerman koga su pretukli desničari

12.07.2021.
Georgia

Gruzijski kamerman, koga su pretukli pripadnici ekstremne desnice na margini demonstracija protiv održavanja marša LGBT umro je, javila je danas televizija za koju je radio.

Aleksander Laškarava(37), koji je radio za nezavisnu televiziju Pirveil, pronađen je mrtav u svom krevetu rano jutros, javila je ta televizija. Njega su anti LGBTQ demonstranti pretukli u ponedeljak i pretrpeo je više fraktura lica.

 

Pritisci rastu na gruzijske vlasti zbog porasta broja napada na novinare u zemlji.

 Nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je te napade na novinare navodeći da su novinari pretrpeli povrede, uključujući udare, hemijske opekotine i lomove ruku.

 

RSF je osudila vlasti za „pasivnu krivicu“ ocenivši da policija nije ispunila svoj zadatak da zaštiti novinare.

 Gruzijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je otvorena istraga da se utvrdi uzrok smrti Laškarave.

 

Aktivisti za odbranu ljudskih prava pozvali su na protest danas popodne i zatražili ostavku premijera Iraklija Garibašvilija.

 Više poznatih ličnosti i šefova medija osudili su Garibašvilijevu vladu da je organizovala nasilnu kampanju protiv novianra.

 

Gruzijskog premijera mnogi su kritikovali iz opozicije kao i aktivisti za ljudska prava kada je zauzeo stav protiv održavanja marša LGBTQ, ocenivši da je takav marš „neprihvatljiv za veliki deo društva“.

 

Oni zameraju vladajućoj stranci Gruzijski san, da je prećutno podržala nacionalističke i homofobne grupe koje su takođe organizovale više demonstracija protiv opzicionih prozapadnih partija.

IZVOR: BETA

Najnovije