Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

OEBS: Stranim medijima i dopisnicima obezbediti nesmetano obavljanje posla

04.05.2021.
OEBS

Obaveza svih država članica OEBS je da omoguće novinarima stranih medija i dopisnicima da obavljaju svoj posao slobodno i bezbedno, saopštila je danas predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro.

Ona je povodom Svetskog dana slobode medija istakla da je poslednjih godina zabeležen zabrinjavajući broj slučajeva u kojima su strani mediji u pojedinim državama ometani u obavljanju svog posla.

Ova opstruktivna vladina praksa varira od postavljanja dodatnih administrativnih zahteva novinarima koji rade za strane redakcije i stvaranja nepovoljnog, ponekad čak i neprijateljskog, okruženja prema tim medijima, do izricanja ekonomskih sankcija ili čak potpunog blokiranja ili zabrane rada takvim medijskim kućama.

Takve restriktivne mere imaju isti štetan efekat: smanjenje medijskog pluralizma i bezbednosti u regionu OEBS-a i narušavanje saradnje i prijateljskih odnosa među državama.

Sloboda medija zavisi od medijskog pluralizma, sa različitim stavovima, što uključuje slobodu obavljanja novinarskog posla u inostrantsvu „što se takođe smatra presudnim za jačanje poverenja i saradnje u regionu OEBS-a“, navela je Ribeiro.

„Budući da novinari i mediji igraju ključnu ulogu u pružanju informacija od kojih svi zavisimo u našim demokratskim društvima, najvažnije je da oni imaju mogućnost da izveštavaju, prikupljaju i prenose informacije bez obzira na granice“, zaključila je predstavnica OEBS za slobodu medija.

IZVOR: BETA

Najnovije