Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

U Belorusiji pretresi prostorija novinara, aktivista i sindikalista

17.02.2021.
Belorusija

Brojni pretresi sprovedeni su u prostorijama dvadesetak novinara, aktivista za odbranu ljudskih i sindikalnih prava u Belorusiji, u okviru istrage o protestnom pokretu 2020. koji su vlasti ugušile.
U zemlji se mesecima održavaju demonstracije protiv ponovnog izbora predsednika Aleksandra Lukašenka u avgustu, uz optužbe o masovnim izbornim prevarama.
Beloruske vlasti uzvratile su masovnim pritvorima, policijskim nasiljem i hapšenjima, a neke od glavnih ličnosti protestnog pokreta napustile su zemlju.
Policija je danas sprovela novu seriju pretresa uperenih protiv 22 osobe, među kojima su predsednik Beloruskog udruženja novinara Andrej Bacunc, sindikalni zvaničnici i aktivisti za odbranu ljudskih prava, javio je centar Vjasna za odbranu ljudskih prava, čije prostorije su takođe meta policijske akcije.
Prema Beloruskom istražnom komitetu, zaduženom za krivične istrage u zemlji, racije su sprovedene u okviru njihove istrage o finansiranju i organizaciji akcija koje „ozbiljno narušavaju javni red“.
Lukašenko je prošle nedelje rekao da je zaustavio „blickrig“ stranih sila i protivnika njegove vlade.
U represiji su obuhvaćene i brojne nevladine organizacije i mediji.
Prema Beloruskom udruženju novinara 477 novinara uhapšeno je prošle godine u zemlji, a protiv više njih se vodi krivična istraga.
Dve dopisnice televizije Belsat, sa sedištem u Poljskoj, čije suđenje je počelo prošle nedelje i treba danas da se nastavi, mogu da dobiju tri godine zatvora zato što su, prema tvrdnjama vlasti, „ozbiljno narušile javni red“.
IZVOR: BETA

Najnovije