Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

EU pozvala Кinu da ukine zabranu emitovanja Bi-Bi-Si

15.02.2021.
Kina

 

Evropska unija (EU) pozvala je danas Кinu da ukine zabranu emitovanja televizijskog kanala Bi-Bi-Si Vorld Njus (BBC World News), očigledno uvedenu kao kontra meru posle ukidanja dozvole za emitovanje u Britaniji kineskoj satelitskoj televiziji na engleskom jeziku CGTN.
EU je u saopštenju navela da je potez Pekinga dodatno ograničio „slobodu izražavanja i pristup informacijama unutar svojih granica“, prekršio kineski ustav i Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.
Dodaje se da je najava Hongkonga da će njegov javni emiter takođe prestati da emituje Bi-Bi-Si dodatno „urušavanje prava i sloboda koje je u toku“ na poluautonomnoj kineskoj teritoriji posle prošlogodišnjeg nametanja novog zakona o nacionalnoj bezbednosti.
„EU je i dalje čvrsto posvećena zaštiti medijske slobode i pluralizma, kao i zaštiti prava na slobodu izražavanja na mreži i van nje, uključujući slobodu mišljenja i širenja informacija bez ikakvog ometanja“, navodi se u saopštenju.
Iako Velika Britanija više nije u EU, i dalje je članica Saveta Evrope, koje nadgleda sporazum iz 1989. godine koji se odnosi i na licence za emitovanje.
Britanija, SAD i strani dopisnici sa sedištem u Кini takođe su izrazili zabrinutost zbog zabrane Bi-Bi-Si.
Zabrana programa Bi- BI- Si je simboličan potez Кine jer je emitovanje ograničeno samo na lance međunarodnih hotela i neke diplomatske prostore, što znači da većina Кineza ni ne može da ga gleda, ali dolazi u trenutku rastućih sukoba između Pekinga i zapadnih vlada zbog pitanja ljudskih prava, trgovine i pandemije kovida-19.
Кinesko regulatorno telo je ocenilo da Bi-B-Si svojim sadržajem „ozbiljno“ krši propise u zemlji navodeći da je televizija kršila princip prema kome „informacije treba da budu verodostojne i tačne“ i „da ne škode nacionalnim interesima Кine“.
Zvanični Peking je oštro kritikovao Bi-B-Si zbog izveštavanja o korona virusu i progonu Ujgura, muslimanske etničke manjine u Кini.

IZVOR: BETA