Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Meksiko ponudio politički azil Džulijanu Asanžu

05.01.2021.
Asanz

 

Meksiko je danas ponudio politički azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu (Julian Assange), nakon što je britanski sud odbilo njegovo izručenje u SAD, koje žele da mu sude za špijunažu.
Džulijan Asanž zasad neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama. U svom obrazloženju, britanski sudija Vanesa Barajtser je objasnila da je takvu odluku donela zbog straha od pogoršanja Asanžovog mentalnog zdravlja koje bi potencijalno rezultiralo samoubistvom.
Ona je zatražila i da osnivač Vikiliksa bude pušten iz zatvora. Na zahtev njegovih advokata, u sredu će biti održano saslušanje nakon kog će biti odlučeno da li će Asanžu, uz kauciju, biti dopušteno da sa slobode prati nastavak suđenja. 
„Hvala svima koji su vodili kampanju protiv jedne od najopasnijih pretnji po slobodu medija poslednjih decenija“, napisao je uzbunjivač Edvard Snouden na Tviteru.
Novinar Glen Grinvold je upozorio da odluka britanskog suda nije pobeda za slobodu medija, upravo suprotno. „Sudija je jasno stavila do znanja da veruje da postoje osnovi za krivično gonjenje Asanža zbog objavljivanja dokumenata 2010. godine. Ovo je, u stvari, bila optužnica za bezumno opresivni američki zatvorski sistem”.
Poslednjih meseci, na društvenim mrežama se intenzivira kampanja za pomilovanje Džulijana Asanža (i Edvarda Snoudena). Novinari, javne ličnosti i zainteresovani pojedinci širom sveta se uzdaju u američkog predsednika Donalda Trampa kom je ostalo manje od mesec dana da učini tako nešto.
Podsećanja radi, američke vlasti terete Asanža za posedovanje (sedam tačaka) i otkrivanje nacionalnih odbrambenih informacija (devet tačaka). Za to bi pred američkim sudom mogao da bude osuđen na maksimalnu kaznu do 175 godina zatvora.

IZVOR: UNS

 

Najnovije