Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

EU o novom francuskom zakonu: Omogućiti novinarima da rade slobodno i bezbedno

24.11.2020.
France

Evropska unija je povodom francuskog predloga zakona o bezbednosti navela da novinarima treba omogućiti da obavljaju posao slobodno i potpuno bezbedno.
Portparol Evropske komisije izjavio je danas da članice EU, „kada usvajaju zakone iz oblasti bezbednosti, moraju da poštuju načelo proporcionalnosti“ između bezbednosti i građanskih sloboda, prenosi briselski portal Politiko.
„U kriznim vremenima je važnije nego ikada da novinari mogu da obavljaju posao slobodno i potpuno bezbedno. Evropska komisija će proveriti konačni tekst zakona da se uveri da je u skladu sa evropskim zakonodavstvom“, rekao je portparol EК.
Sporni predlog zakona, koji će poslanici donjeg doma francuskog parlamenta sutra verovatno usvojiti, određuje kao krivično delo objavljivanje fotografija ili snimaka policajaca sa namerom da im se nanese šteta.
Francuska vlada navodi da je cilj novog zakona zaštita policajaca od poziva na nasilje putem interneta, dok protivnici strahuju da bi nova odredba ugrozila novinare i druge građane koji snimaju policajce na dužnosti, naročito na nasilnim demonstracijama.
U subotu su hiljade Francuza demonstrirale u Parizu i drugim gradovima protiv predloga zakona za koji tvrde da će ugroziti slobodu informisanja i prava medija.
Visoki komesarijat UN za ljudska prava upozorio je Francusku da bi novi zakon „mogao da dovede do značajnih kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda, naročito prava na privatnost i na slobodu izražavanja“, prenosi Politiko.
Francuska zaštitnica građana Кler Hedon rekla je da bi zakon mogao da predstavlja „značajan rizik“ za slobodu informisanja.
„Objavljivanje snimaka sa intervencijama policije legitimno je i neophodno za funkcionalnu demokratiju“, navela je Hedon.
Vlada je posle kritika u predlog zakona ubacila odredbu da nova mera „neće ugroziti slobodu informisanja“, ali kritičari navode da je zakon tako napisan da će policajci moći lakše da se suprotstave građanima koji ih snimaju i da bi mogao da ima ozbiljne posledice po one koji žele da objave nezakonite postupke policajaca, navodi Politiko.
Ako zakon stupi na snagu, počinioci tog dela mogli bi da budu osuđeni najviše na godinu dana zatvora i na kaznu od 45.000 evra.
Iza predloga zakona stoje poslanici vladajuće stranke Republika u pokretu predsednika Francuske Emanuela Makrona.
IZVOR: "Danas"

Najnovije