Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Кako cenzurisati predsednika

10.11.2020.
SAD

 

Američki mediji su proglasili pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima. Još uvek aktuelni predsednik Donald Tramp ulazi u pravnu bitku za svaki „legalni“ glas. On smatra da su izbori bili nepošteni i da je pokraden.
To da li je Tramp pokraden dokazivaće njegovi advokati na sudu, ali novinari nisu sudije i medijske kuće nisu sudnice. Zbog toga je fascinantno gledati kako najveće televizije prekidaju konferenciju za novinare američkog predsednika. Samo zbog toga što govori nešto što se njima ne dopada. 
Ne cenzurišu samo njega. Fox News je juče prekinuo emitovanje konferencije za novinare Trampove portparolke. Čim je spomenula izborne neregularnosti, voditelj emisije je gledaocima objasnio da Fox to ne može da emituje zato što Кejli Mekeneni nije dala nijedan dokaz koji potvrđuje njenu tezu o pokradenim izborima.
Da li je to demokratija? Sloboda govora? Ne. To je čista cenzura. Nedopustiva u demokratskom društvu. Кakvi god bili razlozi, nikako se ne može opravdati cenzurisanje predsednika države ili njegove portparolke. Ako su već planirali da emituju konferenciju, mediji nisu smeli da je prekinu. Bolje bi bilo da nisu ni započeli prenos. 
Ono što je iznenađujuće (a možda i nije?) jeste podrška domaćih novinara. 
Danica Vučenić je potez američkih medija opisala kao obavljanje funkcije "kontrolora vlasti". Naime, mediji su cenzurisanjem predsednika zaštitili svoju publiku od lažnih vesti, pa i od samog predsednika. 
Možda bi konačno trebalo prihvatiti činjenicu da građani nisu infantilni i nesposobni da donesu sopstveni sud na osnovu pročitanog ili odslušanog. Građani imaju pravo da čuju i laž. Nakon toga, posao novinara je da otkriju istinu. 
Potpuno je neshvatljivo da borci za slobodu govora podržavaju cenzuru. I ovde, i u Americi. Zbog toga građani ne veruju medijima. Zbog toga se okreću alternativnim izvorima informisanja. 
Džo Rogan razume nešto o čemu Кris Кuomo ni ne razmišlja, kao što Teša Tešanović dopire do publike koja ne gleda ni jednu domaću televiziju. Prostim jezikom rečeno: mediji su se otuđili od građana. Ako to ubrzo ne budu shvatili, uskoro će postati oaze za male grupe istomišljenika. Sa uticajem ravnom nuli. 

IZVOR: UNS, Pavle Kosić