Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ruska novinarka umrla nakon što se zapalila pošto joj je policija upala u stan

05.10.2020.
Rusija

Glavna urednica nezavisnog ruskog informacionog portala Irina Slavina preminula je nakon što se zapalila posle policijske racije njenog stana u potrazi za dokazima koji je povezuju sa opozicionom grupom, javio je njen portal.
Portal Кoza.Pres sa sedištem u industrijskom gradu Nižnji Novgorod, javio je da se njihova glavna urednica Irina Slavina zapalila ispred glavne stanice policije.
Novinarka je napisala na Fejsbuku nekoliko sati pre smrti "Za moju smrt krivite Rusku Federaciju".
Policijski istražitelji potvrdili su da je umrla, navodeći u saopštenju da je njeno telo nađeno sa znacima opekotina. Naveli su da nije bilo osnove da se ustanovi veza između njene smrti i racija policije pošto je ona bila samo svedok u jednoj istrazi.
Video objavljen na društvenim mrežama pokazuje kako se zapaljuje na jednoj klupi.
Njan vebsajt objavljivao je članke o opoziciji vlasti Vladimira Putina, što je izuzetak u novinarstvu u regionu koji je pod pritiskom vlasti, rekli su danas njeni prijatelji i simpatizeri.
Njan portal je naveo da je umrla od posledica "povreda", navodeći da je njen suprug potvrdio tu informaciju. Portal je ubrzo zatim bio nedostupan.
Irina Slavina juče je pisala na društvenim mrežama da su policija i savezne snage upale u njen stan u rano jutro. Oni su tražili dokaze o vezama sa Otvorenom Rusijom, opozicionim pokretom koji je osnovao bivši oligarh Mihail Hodorkovski, koji je postao protivnik Vladimira Putina.
Ona je napisala da je policija zaplenila njene beleške, računare, memorijske kartice i telefone, kao i računare njenog supruga i ćerke.
Opozicioni vođa Aleksej Navalljni koji se oporavlj u Berlinu rekao je da je smrti Irine Slavine "užasna" stvar.
"Кrivična afera montirana protiv Slavine pod političkom optužnicom. Njan dom je juče pretresen, vrata su isečena, računari zaplenjeni. Oni su je apsolutno naveli na samoubistvo", ocenio je Navaljni.
IZVOR: BETA

Najnovije