Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sud u Alžiru osudio novinara na dve godine zatvora

16.09.2020.
"Alžir"

Alžirski sud je osudio novinara Кaleda Drarenija na dve godine zatvora, umanjivši mu prvobitnu kaznu za jednu godinu, na suđenju koje su Reporteri bez granica okarakterisali kao kršenje slobode medija.
U presudi se Drareniju uskraćuje mogućnost izdržavanja kazne van zatvora.
Drareni je urednik sajta Casbah Tribjun i dopisnik iz Alžira Reportera bez granica i francuskog kanala TV5 Monde koji su odigrali značajnu ulogu u izveštavanju sa prodemokratskih protesta u Alžiru prošle godine.
Osudjen je zbog "podsticanja nenaoružanog okupljanja" i "ugrožavanja nacionalnog jedinstva" tokom izveštavanja sa protesta.
U prvobitnoj sudskoj odluci od 10. avgusta, Drareni je osuđen na trogodišnju kaznu.
Pre toga je bio u istražnom zatvoru više od pet meseci.
Jedan od Drarenijevih advokata Abdelgani Badi je novinarima rekao da je kazna prekomerna i da predstavlja pritisak vlasti i ugrožavanje slobode alžirskih medija.
Reporteri bez granica osudili su odluku, rekavši da ona "doprinosi pogoršanju imidža Alžira".
Oni su pozvali na okupljanje u Parizu kasnije danas na kom će alžirskom novinaru pružiti podršku.
U aprilu prošle godine masovnim demonstracijama je sa vlasti svrgnut dugogodišnji alžirski predsednik Abdelaziz Buteflika i njegova administracija.
Iako je u decembru izabran novi predsednik, prodemokratski nastrojeni građani u Alžiru i dalje zahtevaju dublje promene u vladajućoj strukturi u kojoj je od nezavisnosti od Francuske, vojska siva eminencija.
IZVOR: N1

Najnovije