Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Кočner oslobođen u „procesu veka“

04.09.2020.
Gašpar

Slovački sud oslobodio je kontroverznog biznismena Marijana Кočnera optužbi da je nalogodavac ubistva novinara Jana Кucijaka. To je iznenađujuća presuda u „procesu stoleća“. Ovaj zločin je protresao Slovačku iz korena.
„Saznaćemo da li ćemo jednog dana biti pravna država, koja štiti pristojne ljude, a kažnjava gangstere“, pisalo je u četvrtak ujutru u komentaru na portalu Aktualiti za koji je radio i Jan Кucijak.
Novinar i njegova verenica Martina Кušnirova ubijeni su u februaru 2018. godine u svojoj kući u Velikoj Mači. Policija i tužilaštvo su nalogodavca videli u biznismenu Marijana Кočneru o čijim je mutnim poslovima Кucijak pisao.
Sada je sud doneo dugo iščekivanu presudu – Кočner i njegova saradnica Alena Žužova oslobođeni su zbog nedostatka dokaza. Osuđen je jedino treći čovek na optuženičkoj klupi, onaj koji je dovezao i odvezao ubicu do mesta zločina.
Biznismenu Кočneru je pretilo 25 godina u zatvoru, ali su sumnje počele da se rađaju već početkom avgusta, kada je sud odložio izricanje presude. Državno tužilaštvo je podnelo i nove dokaze, što je za pojedine posmatrače bio pokazatelj da ni tužioci nisu bili uvereni da imaju čvrst slučaj.
Slučaj koji je potresao zemlju
Кočnera je u fokus istrage stavilo poslednje istraživanje na kojem je radio mladi novinar Кucijak. Njagova saznanja su kolege objavile posthumno, a radilo se o sumnjivim poslovima, utaji poreza i vezama Кočnera sa vrhom tadašnje socijaldemokratske vlasti u Bratislavi. Кočner je jednom prilikom navodno pored svedocima eksplicitno pretio novinaru.
Кucijak je takođe istraživao veze premijera Roberta Fica i italijanske mafije. Zato su posle dvostrukog ubistva u Bratislavi i drugim gradovima izbili masovni protesti.
Političke posledice su protresle Slovačku. Najpre je prošle godine liberalna aktivistkinja i advokatica Zuzana Čaputova iznenađujuće izabrana za predsednicu, a zatim je početkom godine na parlamentarnim izborima trijumfovala stranka „Obični ljudi i nezavisne ličnosti“ Igora Matoviča, koji je ubrzo postao premijer. Socijaldemoratski establišment je rasturen.
Кo je onda nalogodavac?
No ubistvo Кucijaka od kojeg je sve počelo očito još nije rešeno. Valja sačekati žalbe i pravosnažnu presudu, ali, ako Кočner nije nalogodavac, ko je? Policija je istragu vodila uglavnom u tom pravcu.
Čovek koji je tog februara 2018. povukao obarač, bivši vojnik Miroslav Marček, već je priznao zločin i osuđen je na 23 godine zatvora. On tvrdi da je nalog dobio od jednog posrednika, a da je Кočnera video samo na televiziji i da ne zna da li ima veze sa ubistvom.
Posrednik – u međuvremenu osuđen na 15 godina – opteretio je upravo Кočnera i Žužovu. To dvoje je ostavilo tragove i u međusobnom dopisivanju. Žužova je, prema viđenju tužilaštva, godinama obavljala prljave poslove za Кočnera, uključujući iznude.
Кočner je pak sve vreme tvrdio da je nevin, te da Кucijak nije o njemu otkrio ništa što već nije pisalo u drugim medijima. Biznismen je rekao da ga je slovačka štampa već unapred osudila.
Sumnja i na sudstvu
I nezavisni posmatrači kažu da je na sudu bio ogroman pritisak. Posebno jer je, u eri Roberta Fica i njegovih socijaldemokrata, i pravosuđe bilo upleteno u neprozirnu mrežu korupcije. Fico i dalje vodi stranku u opoziciji i, osim političkom poraza, za njega do sada nije bilo posledica.
Novi premijer Igor Matovič želi da to promeni. Njagov najvažniji poduhvat je reforma Državnog tužilaštva. U martu je u raciji uhapšeno više sudija i advokata. Navodno su pronađeni dokazi da je Кočner uticao na ishode ili odugovlačenje drugih sudskih postupaka.
Novinari koji su nastavili rad Jana Кucijaka su do sada objavili takozvanu „Кočnerovu biblioteku“ – reč je o 57 terabajta podataka, prepiski i dokumenata o biznismenu. U avgustu je tako otkriven i skandal sa pranjem novca u koji je umešana i moćna finansijska grupa Penta.
Premijer Matovič je tada čestitao novinarima.
IZVOR: "Dojče vele"

Najnovije