Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Pretučen ruski opozicioni bloger

03.09.2020.
Rusija

Ruski opozicioni bloger Jegor Žukov pretučen je noćas u Moskvi, a napadači su uspeli da pobegnu, rekli su njegovi saradnici.
Ovaj 22-godišnji bloger kome je 2019. godine suđeno za „ekstremizam“, „napadnut je u blizini kuće i pretučen“, naveli su na Telegramu njegovi saradnici koji su objavili fotografije mladića u krvi, povređenog oka i usana.
Prema istom izvoru, Žukova su napale dve osobe koje su potom pobegle. „Jegor je sada u policiji i čeka hitnu pomoć. I pored brojnih povreda, Jegor je miran i čak se šali na temu onoga što mu se dogodilo“, piše u toj poruci.
Pozivajući se na portparola bolnice, agencija Interfaks javlja da je mladić podvrgnut pregledima zbog mogućeg potresa mozga i traume glave.
Mladićevi saradnici su juče saopštili da je Žukov izbačen sa prestižne moskovske Visoke škole ekonomije odmah nakon što je upisao master studije, a tu odluku su osudili kao „naredbu odozgo“.
Posle velikih opozicionih protesta u Moskvi u leto 2019. godine, Žukov je uhapšen i optužen za organizaciju „masovnih nemira“ nakon čega je civilno društvo stalo u njegovu odbranu.
On je osuđen zbog „ekstremizma“ na tri godine zatvora uslovno i zabranjeno mu je vođenje veb stranica i internet platformi, pa su njegove aktivnosti preuzeli njegovi saradnici.
Žukov je objavljivao video priloge kojima je pozivao na „odlučnu“ borbu protiv ruske vlasti što je pravosuđe ocenilo „ekstremističkim“ delovanjem.
Opozicija u Rusiji je redovno na meti pritisaka, pretnji, sudskog gonjenja i napada.
Glavni protivnik Кremlja Aleksej Navaljni se nalazi u komi u berlinskoj bolnici nakon što je, kako se sumnja, otrovan.
IZVOR: N1