Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Australija: Spašena nacionalna novinska agencija

08.06.2020.
Australia

Jedina australska nacionalna novinska agencija AAP čini se da je spašena nakon što je njezin ravnatelj u petak objavio da bi trebala biti prodana konzorciju filantropa. Taj je dogovor spas za AAP (Australian Associated Press) u trenutku kada je medijski sektor suočen s velikim financijskim poteškoćama, koje su dodatno otežane ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa.
Tri mjeseca nakon najave zatvaranja agencije, uprava je u petak objavila da je jedan konzorcij, čiji je član i bivši dužnosnik News Corpa Peter Tonagh, blizu kupnje agencije. „Jako sam sretan što mogu objaviti da bi AAP trebao biti prodan konzorciju filantropa i osoba koje žele investirati” u nešto društveno korisno, rekao je Bruce Davidson, glavni direktor AAP-a, u poruci zaposlenicima agencije.
Agencija, koja je započela s radom prije 85 godina, planira nastaviti pokrivati aktualne događaje, teme od općeg interesa, sport i pratiti ih fotografijama. No neće moći izbjeći otkaze i zadržati bi trebala samo oko polovice od 180 djelatnika. „Oni to smatraju filantropskim pothvatom i imat će strpljenja raditi na novim komercijalnim prilikama kako bi se postigla dugoročna održivost”, rekao je Davidson.
Кonzorcij je obećao da će se AAP i dalje baviti nepristranim i pouzdanim novinarstvom, istaknuo je Tonagh. Vodstvo agencije objavilo je u veljači da će je zatvoriti 26. lipnja, jer njezini glavni dioničari, News Corp Australia i medijska grupa Nine Entertainment, smatraju da više nije profitabilna. Nekoliko tjedana poslije stiglo je nekoliko ponuda za kupnju agencije ne bi li je se spasilo od gašenja.
„Napokon dobra vijest za jednu industriju koja je u zadnje vrijeme pretrpjela udarac”, komentirao je na Twitteru glavni urednik agencije Tony Gillies. Plan spašavanja AAP-a događa se u trenutku kada su australski mediji suočeni s velikim padom prihoda. Potkraj svibnja, grupa magnata Ruperta Murdocha News Corp objavila je da će obustaviti izdavanje više od 100 mjesnih i regionalnih listova u Australiji zbog pada prihoda od oglašavanja što je dodatno pogoršala pandemija novog koronavirusa.
IZVOR: HND

Najnovije