Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Američka policija ispalila gumene metke na novinarku Sputnjika

03.06.2020.
Sputnjik

Policija u SAD je nekoliko puta pogodila gumenim mecima novinarsku Sputnjika Nikol Rasel, koja izveštava o protestima ispred Bele kuće, iako je ona pokazala novinarsku legitimaciju.
„Nalazila  sam se u blizini Bele kuće, kada je policija počela da puca na demonstrante. Prišla sam bliže kako bih videla šta se dešava, a policija je brzo počela da ispaljuje, kako mi se činilo, gumene metke. Oni su takođe prskali suzavac u našem pravcu, zbog čega smo svi kašljali“, rekla je Raselova.
U Mineapolisu i nekoliko drugih američkih gradova izbili su neredi nakon što su pripadnici policije ubili Afroamerikanca Džordža Flojda. Na internetu su se pojavili snimci na kojima se vidi kako su trojica pripadnika policije stavili Flojdu lisice, oborila ga na zemlju, a jedan od njih kolenom mu je stao na vrat. Na snimku se vidi kako Flojd nekoliko puta govori da ne može da diše, nakon čega se umirio. On je umro na intenzivnoj nezi. Posle izbijanja nereda, četvorica policajaca su otpuštena, a jedan od njih je optužen za ubistvo iz nehata.
Zbog protesta je u mnogim američkim gradovima uveden policijski čas, a tokom rasterivanja demonstranata, od gumenih metaka i suzavca nisu povređeni samo demonstranti, već i predstavnici medija.
IZVOR: "Sputnjik"

Najnovije