Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ekipa Rojtersa pogođena gumenim mecima u Mineapolisu

02.06.2020.
SAD

Dvojica članova televizijske ekipe Rojtersa povređena su u subotu uveče u Mineapolisu kada je policija na njih ispalila gumene metke dok su snimali proteste u tom gradu. Incident se dogodio pošto su pripadnici snaga bezbednosti, nedugo posle početka policijskog časa upali među 500 demonstranata okupljenih na jugozapadu grada.
Snimci Hulija Cezara Čaveza prikazuju policajca koji cilja direktno u snimatelja dok njegove kolege ispaljuju gumene metke i bacaju suzavac kako bi rasterali okupljene demonstrante.
"Policajac kojega snimam okreće se i usmerava svoju pušku s gumenim mecima direktno prema meni", rekao je Čavez na snimku.
Nekoliko trenutaka kasnije on i Rojtersovog savetnika za bezbednost Rodnija Sjuarda pogađaju gumeni meci pri snimanju s obližnje policijske stanice.
Na snimcima, koji su napravljeni u trenucima dok je ekipa pokušavala da se skloni, čuje se nekoliko pucnjeva, a Sjuard viče: "Gumeni metak me je pogodio u lice."
Na novinarsko pitanje o incidentu, portparol policijske uprave MinneapolisMineapolisa, Džon Elder zatražio je kopiju video snimkka i nije želeo da ga odmah komentariše.
Кasnije se na snimku vidi lekar koji Sjuardu, ranjenom ispod levog oka, pruža pomoć. Oba člane Rojtersove ekipe zadobila su povrede ruku, a Čavez je pogođen i u vrat.
Jasno se videlo da su obojica, i Sjuard i Čavez, novinari, jer je Čavez u rukama imao kameru a oko vrata je nosio pres legitimaciju. Sjuard je nosio neprobojni prsluk na kojem je bila pričvršćena novinarska legitimacija.
Incident je poslednji u nizu napada na novinare koji prate proteste širom Sjedinjenih Država izbile posle smrti Džordža Flojda u Mineapolisu.
U Mineapolisu je gumenim metkom u oko pogođena i Linda Tirado, poznata američka fotoreporterka, politička aktivistkinja i novinarka.
"Ono što mislim da se dogodilo jeste da me je pogodio gumeni metak u lice. Eksplodirala mi je očna jabučica, koja je sada prišivena, ali je pitanje da li će biti potrebno još operacija. Vid mi je otišao bez obzira na sve i izgleda da će mi ostati ožiljak", napisala je Linda na Tviteru.
Afroamerički novinar CNN-a uhapšen je pred kamerama dok je u petak bio na zadatku u tom gradu.
Odbor novinara za slobodu medija je, prema pisanju Njujork tajmsa, dobio desetak izveštaja o napadima ili pretnjama upućenim novinarima tokom protesta u Americi.
IZVOR: N1

Najnovije