Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Veliša Кadić, reporter „Večernjih novosti“: Radio sam svoj posao kada su me priveli i naprskali biber-sprejom

14.05.2020.
Montenegro

NOVINAR „Večernjih novosti“ Veliša Кadić pušten je na slobodu posle privođenja i tri sata provedena u policijskoj stanici u Nikšiću.
Policajci su Кadića priveli i sipali mu biber-sprej u lice samo zato što je radio svoj novinarski posao, a pustili su ga oko ponoći uz obrazloženje da je to bio nesporazum.
- Prethodno sam prisustvovao neredima, kako bih o njima izveštavao, a uhapsili su me posle toga, na drugom kraju grada, u blizini policijske stanice – priča Кadić neposredno po izlasku na slobodu.
- Кolega foto-reporter „Dana“ i ja smo se našli u blizini marice iz koje su istrčali policajci i počeli da privode jednog mladića. Uključio sam kameru na telefonu i snimao, da bi policija krenula na mene, dvojica su me ugurala u maricu. Jedan mi je sipao biber-sprej u oči i tražio mi da uništim snimke na mobilnom. Doveli su me u policijsku stanicu, lice me je strahovito peklo, pa je došla i hitna pomoć da mi pomogne. Bilo je užasno dok mi nisu stavili obloge.
Кadić kaže da je dao izjavu i da su se policajci tokom saslušanja ponašali korektno. Rekli su mu da je reč o nesporazumu i greški.
- Ponosan sam što sam bio pritvoren u objektu u kome je i vladika Joanikije i sveštenici koji su uhapšeni na pravdi Boga, ni krivi ni dužni.
IZVOR: "Večernje novosti"