Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

IFJ pozvao na akciju da Asanž bude oslobođen zbog Кovida 19

26.03.2020.
IFJ

 

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je povodom odbijanja zahteva da osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž bude privremeno oslobođen zbog virusa korona danas pozvala na akciju.
„Zbog zdravstvenog stanja Asanž se suočava s povećanim rizikom da oboli od Кovida 19 i može da pretrpi ozbiljne posledice“, navodi IFJ na Tviteru.
Advokati Asanža juče su predali zahtev za njegovo uslovno oslobađanje zbog rizika od zaraze virusom korona u zatvoru. Istakli su da neće moći da ga kontaktiraju zbog pripreme odbrane ukoliko u zatvoru bude karantin.
Ipak, londonski sud odbio je zahtev uz obrazloženje da je Asanževo ranije ponašanje „pokazalo na šta je sve spreman“ i da se, ukoliko ga oslobode „neće vratiti na saslušanje povodom ekstradicije“ Sjedinjenim Američkim Državama.
Podsetimo, Asanž se nalazi u zatvoru u Londonu u kojem čeka ishod postupka za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama koje ga, između ostalog, terete za zaveru i špijunažu u vezi s objavljivanjem američkih državnih tajni. Ukoliko bude proglašen krivim prema svim tačkama optužnice čeka ga kazna od 175 godina zatvora.
Asanža je 11. aprila prošle godine uhapšen nakon što mu je Ekvador posle sedam godina ukinuo azil i oduzeo državljanstvo zbog optužbi za špijunažu i silovanja.
Inače, tužilaštvo u Švedskoj odustalo je u novembru prošle godine od istrage protiv Asanža zbog optužbi za silovanje iz 2010. godine. Asanž je, inače, izbegao izručenje Švedskoj 2012. godine zatraživši azil u ambasadi Ekvadora u Londonu.

IZVOR: UNS