Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

RSF: Medijski građanski rat u Bugarskoj

22.10.2019.
Bugarska

Bugarska se suočava sa ozbiljnim „medijskim građanskim ratom“ koji bi mogao biti pojačan imenovanjem novog glavnog tužioca, saopštila je organizacija Reporteri bez granica (RSF).
Bugarska se suočava sa ozbiljnim „medijskim građanskim rGeneralni sekretar RSF Кristof  Deloar (Christophe Deloire) sastao se prošle nedelje u Sofiji sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim i od njega zatražio da učini sve što je moguće kako bi garantovao slobodu medija u zemlji, koja je u EU na poslednjem mestu kada je reč o novinarskim slobodama.
U trenutku kada se Bugarska nalazi na 111. mestu od 180 zemalja na svetskoj listi slobode medija i na poslednjem po novinarskim slobodama među zemljama EU, proces imenovanja novog glavnog tužioca unosi dodatnu zabrinutost, navodi RSF.
RSF je osudila „strahovite pritiske“ kojima su izloženi bugarski novinari i stvaranje atmosfere “medijskog građanskog rata“ u zemlji. „Moramo učiniti nešto kako bismo poboljšali uslove za rad novinara i kako bismo obezbedili više  transparentnosti i stabilan zakonski okvir za medije“, naveo je Deloar na sastanku sa Radevim.
Zabrinutost zbog stanja medija deli i bugarski predsednik, navodi RSF i podsećaju da je on i u novembru 2018. godine izrazio žaljenje jer su u Bugarskoj sniženi novinarski profesionalni standardi, pa i poverenje građana u medije.
„Propaganda je ugušila pluralizam. Onemogućena je sloboda mišljenja“, rekao je tada Radev.
Radev je reagovao i kada je u septembru 2019. godine suspendovana novinarka državnog radija. „Ukidanje radijskih emisija na nacionalnom radiju ponovo pokazuje koliko je važno da znamo ko upravlja državnim medijima i da je sloboda izražavanja osnov demokratije. Očigledno je da je Bugarska u krizi“, rekao je tada.
Zabrinutost zbog ugroženosti medijskih sloboda pojačana je i zato što je Ivan Gašev, koga je bugarska vlada predložila za mesto novog glavnog tužioca, nedavno uputio oštre kritike medijima koji mu nisu po ukusu, i tako izazvao strahovanja javnosti da bi posle njegovog imenovanja u Bugarskoj moglo doći do obračuna sa pojedinim novinarima ili redakcijama, navode RSF.
Sastanku Deloara i Radeva prisustvovala je i predstavnica EU za zemlje Balkana Paulin Ades-Mevel. Ona je apelovala na bugarskog predsednika da učini sve kako bi bugarski zakonski okvir bio u skladu sa propisima koje se Bugarska obavezala da poštuje, a među kojima su i oni na koje se odnosi Evropska konvencija o ljudskim pravima, navodi RSF.atom“ koji bi mogao biti pojačan imenovanjem novog glavnog tužioca, saopštila je organizacija Reporteri bez granica (RSF).
IZVOR: UNS