Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sve vodeće novine u Australiji izašle su sa zacrnjenim naslovnicama; prozivaju vladu za cenzuru

22.10.2019.
Australia

 

Sve vodeće novine u Australiji u ponedjeljak su izašle sa zacrnjenim naslovnicama u sklopu kampanje protiv neprestanih akcija tamošnje vlade u kojima sankcioniraju zviždače i, tvrde novine, kriminaliziraju novinarstvo. Australski listovi izašli su s redigiranim naslovnicama, pozivajući vladu da bolje zaštiti slobodu novinarskog rada. Naslovnice prikazuju temeljito redigirani vladin dokument, čime se želi prikazati opsežna cenzura.
Novinske kuće ujedno su pokrenule medijsku kampanju, tražeći izmjenu zakona kojima se rad novinara i aktivizam zviždača može okvalificirati kao kazneno djelo. Sydney Morning Herald traži “opsežnu izmjenu zakona kako bi se prekinulo uskraćivanje informacija”. The Australian upozorava na “dugotrajne napade na prava novinara”.
Policija upada u redakcije i domove novinara
Кampanju “Tvoje je pravo da znaš” pokrenulo je u lipnju ove godine devetnaest medijskih organizacija i novinarskih udruženja, prosvjedujući protiv upada policije u urede javne televizije i u stan jednog novinara u potrazi za dokumentima koje su im dostavili zviždači.
U proteklih 20 godina usvojeno je više od 60 novih zakona koji de facto omogućuju kazneno gonjenje novinarskog rada i penaliziranje zviždača, upozoravaju u najnovijoj akciji organizatori kampanje.
Policija sad ‘razmatra promjenu odnosa’
Neupadljivo se ali kontinuirano usvajaju zakoni koji vladi i državni službenicima omogućuju prikrivanje skandala ili ograničavanje pristupa informacijama, tvrde. “Australiji prijeti opasnost da postane najtajnovitija demokracija”, istaknuo je u priopćenju izvršni direktor državne televiije ABC David Anderson.
Zahtijevaju, između ostalog, pravo na osporavanje zahtjeva za pretragom prostorija i strože kriterije za označavanje dokumenata tajnima. Načelnik savezne policije Reece Кershaw izjavio je u ponedjeljak pred odborom australskog Senata koji istražuje slučajeve pretraga medijskih kuća i narušavanja prava novinara da razmatraju moguću promjenu odnosa prema osjetljivim informacijama.

IZVOR: UNS

 

Najnovije