Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ruski novinari na saslušanju, pretresene im kuće

18.10.2019.
Rusija

 

Najmanje šest ruskih novinara je u roku od dva dana pozvano na saslušanje i njihove kuće policija je pretresla, saopštila je organizacija Reporteri bez granica (RSF) koja je osudila taj „akt zastrašivanja na nacionalnom nivou“
Za manje od 48 sati, između 15. i 16. oktobra, policija je pretresla kuću novinara Jaroslava Varenika, saradnika informativnog sajta „29.ru“, u gradu Arhangelsk u blizini Belog mora i Alekseja Volkova, glavnog urednika sajta „Кeytown.me“ u Smolensku, na zapadu Rusije.
Policija je u gradu Vladimiru, 200 kilometara istočno od Moskve, pretresla redakciju lokalne novinske agencije Dovod, kao i stanove šefova te kuće Кirila Ichoutine-a i Ilije Кossyguine-a. U regionu Volge, policija je pretresla kuću novinara Alekseja Seregina, i otišla na staru adresu njegovog kolege Dmitrija Ljubimova.
„Zaplena elektronskih uređaja i bankovnih kartica tih novinara ugrožava ne samo njihove profesionalne aktivnosti, nego i njihov privatni život“, naveli su RSF.  
Ova policijska akcija desila se u trenutku kada je u oko 30 regiona u Rusiji policija pretresla kancelarije Fonda za borbu protiv korupcije opozicionara Alekseja Navalnog, koji je proglašen „ stranim agentom“, dok je njegova organizacija osumnjičena za pranje novca.
RSF navode i da su novinari čije su kuće pretresene u policiji ispitani o njihovim navodnim vezama sa Fondom za borbu protiv korupcije. Oni su, precizira, RSF, rekli da nisu članovi Navalnijeve organizacije i da je jedina njihova veza sa  Fondom za borbu protiv korupcije to što su izveštavali o njegovim aktivnostima.  
„Oštro osuđujemo novi talas pretresa kuća novinara, jer to ugrožava zaštitu njihovih izvora i njihove profesionalne aktivnosti“, izjavio je šef kancelarije RSF-a za istočnu Evropu i centralnu Aziju, Johan Bihr (Johann Bihr). Dodao je da je reč o „aktu brutalnog zastrašivanja novinara“ i zatražio pokretanje istrage o tim operacijama.
Rusija se nalazi na 149. mestu od 180 zemalja na svetskoj listi slobode medija, podsećaju RSF.

 

IZVOR: UNS

Najnovije