Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Šefovi australijskih medija osudili ograničenja slobode novinara

13.08.2019.
Australia

Šefovi australijskih medija su danas u okviru parlamentarne istrage rekli da postoje mnogi zakoni koji kriminalizuju novinarstvo u zemlji obuzetoj duhom državne tajnovitosti, što je novi udar na već okrnjenu reputaciju Australije kao bastiona slobode medija.
Istraga je pokrenuta posle junskih policijskih racija u medijima, a vodi je parlamentarni odbor za obaveštajna pitanja i bezbednost.
Više od 10 visoko pozicioniranih ljudi iz većih australijskih medija su na saslušanju u Sidneju nastupili zajednički, tražeći izmene zakona o nacionalnoj bezbednosti da bi se zaštitili novinari.
Izvršni direktor Njuz korporejšna Majkl Miler je rekao da Australija ima "mnogo zakona koji kriminalizuju novinarstvo" i koji "stvaraju tajnovito društvo koje većina Australijanaca ne bi prepoznala kao svoje".
On je kritikovao poslanike jer na dokumenta stavljaju pečate "tajna" ili "poverljivo" i potom se kriju iza zakona koji Australijance drže u neznanju.
"Možda ne živimo u policijskoj državi ali živimo u državi tajni. Paket izmena zakona koji tražimo će zaustaviti širenje tajnovitosti koja prekriva Кanberu", naveo je Miler.
Drugi medijski lideri su opisali kulturu "zastrašivanja i tajne" koja ima "negativne efekte" na legitimno novinarstvo u javnom interesu.
Australijska federalna policija je u junu upala u kuću novinara Njuz korpa u Кanberi i u sidnejske prostorije javnog servisa Ostrelijan broadkasting korporejšna (Australian Broadcasting Corporation, ABC) u okviru odvojenih istraga o curenju informacija.
Racije su bile predmet široke osude kao preoštre i s negativnim uticajem na izveštavanje.
"Ovde smo da pričamo o zakonima, starim i novim, koji se koriste da nerazumno i nepotrebno ograniče medije. Pitanja nacionalne bezbednosti su važna, ali važna je i istina", rekao je direktor televizije Кanal devet Hju Marks.
Parlamentarni odbor će sutra saslušati zvaničnike policije i obaveštajnih službi.
IZVOR: Novi magazin

Najnovije