Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Najmanje dvoje mrtvih u napadu na autobus avganistanske televizije u Кabulu

10.08.2019.
Avganistan

Najmanje dve osobe su ubijene, a dve povređene nakon bombaškog napada na privatni autobus radnika avganistanske televizije, rekla su dva vladina zvaničnika.
Bomba pričvršćena magnetima na autobus televizije Кhurshid eksplodirala je tokom večernje gužve. Niko još nije preuzeo odgovornost za napad u kome su poginuli vozač i prolaznik, rekao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Nasrat Rahimi.
Jedan od direktora na Кhurshid televiziji, Samiulah Amini potvrdio je da se dogodio napad, kao i da su u eksploziji povređeni snimatelj i voditelj.
Talibani koji kontrolišu deo zemlje, upozorili su u junu da će im mete biti avganistanske medijske organizacije ako ne prestanu emitovati antitalibanske oglase. Islamistička grupa dala je avganistanskim radijskim stanicama, televizijskim kanalima i publikacijama rok od nedelju dana da prestanu da emituju plaćene objave protiv talibana.
„Ne emitujemo antitalibanske oglase, ali je jasno da je sloboda izražavanja pod stalnom pretnjom u Avganistanu“, rekao je Amini.
Predsednik Ašraf Ghani osudio je napad.
„Namerno ciljanje medija i civila je ratni zločin i za to će se odgovarati“, napisao je na Tviteru.
Avganistan je 2018. godine bio najsmrtonosnija zemlja za novinare. Ubijeno ih je 13, pokazuju podaci Odbora za zaštitu novinara (CPJ). Međunarodna federacija novinara navodi da je prošle godine ubijeno 16 novinara.
Prisutnost međunarodnih medija u Avganistanu naglo je smanjena nakon povlačenja međunarodnih vojnika 2014. godine. Lokalni mediji popunili su nastalu programsku rupu, ali im je postalo izuzetno teško raditi.
Talibanski bombaš samoubica se 2016. godine svojim automobilom zabio u autobus koji je prevozio zaposlene najveće privatne televizije Tolo i ubio sedam novinara.
Talibani su rekli da ih je ubio jer je televizija Tolo širila propagandu kojom se podržavala američka okupacija Avganistana u njihovom ratu protiv pobunjenika.
IZVOR: UNS