Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Turski novinar pretučen nakon kritikovanja Erdogana

16.05.2019.
Turska

Кritičar turskog predsjednika pretučen je baseball palicama nakon što je na televiziji komentarisao vladajuće politike.
Yavuz Selim Demirag, kolumnista novina Yenicag, pretučen je ispred svog doma u petak navečer nakon što je gostovao na televiziji gdje je kritikovao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ta je novina objavila kako ga je napalo pet ili šest osoba baseball palicama, nakon čega je odvezen u bolnicu, prenosi Independent.
Tenzije u Turskoj su dodatno podignute nakon što je određeno ponovno glasanje u Istanbulu gdje je vladajuća partija izgubila podršku.
Tursko udruženje novinara je saopštilo kako napad na Demiraga naglašava problem smanjenja prostora za slobodno djelovanje medija u toj zemlji.
“Političari kojima je teško prihvatiti ideju slobode medija i izražavanja i pretvaraju novine i novinare u mete, igraju važnu ulogu u ovakvim vrstana napada”, rekli su iz te organizacije.
Demiraga je u bolnici posjetio lider opozicijske CHP partije, Кemal Кilicdaroglu. Britanski Independent piše kako Yenicag objavljuje pod sloganom “Turska pripada Turcima” i poznat je kao nacionalna i sekularna publikacija, i krična je prema vladajućoj AКP partiji.
Mnogi kritičari vladajuće partije su pod pritiscima, u zatvoru ili se suočavaju sa različitim problemima i blokadama rada, dok se prostor za slobodne medije sužava u Turskoj. Reporteri bez granica Tursku svrstavaju među zemlje gdje su mediji najmanje slobodni. Nakon pokušaja državnog udara 2016. godine, mnogi su mediji kritični prema vlastima zatvoreni, a brojni novinari u zatvoru i osuđeni na dugotrajne kazne.
IZVOR: Media.ba