Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Nezakonito nadgledanje „sedme sile“ u Slovačkoj

02.05.2019.
Slovacka

Novi skandal u vezi sa položajem novinara ustalasao je Slovačku.
Međunarodni institut za štampu pozvao je slovačke vlasti da temeljno sagledaju ko nezakonito drži pod prismotrom ovdašnje novinare. Zahtev za istragu potegao je odlazeći predsednik Slovačke Andrej Кiska, koji je u jednom intervjuu rekao da nadziranje novinara predstavlja neuspeh državne vlasti.
On očekuje da će nadležni organi u tim slučajevima preduzeti odlučne korake. Prethodno je list Dnevnik objavio da je tajni agent koji drži na oku novinare, isti čovek koji je ranije pratio i ubijenog novinara Jana Кuciaka.
Međunarodni institut za štampu (IPI) navodi da je mala, organizovana kriminalna grupa sprovela nezakonitu operaciju nadgledanja više novinara u Slovačkoj na zahtev kontroverznog biznismena Marijana Кočnera. On je, kako se navodi, dobrano platio šestorku koja je nadgledala novinare.
„Operacija nadžora koju je otkrila slovačka štampa je ozbiljno kršenje prava novinara, posebno prava i dužnosti novinara da zaštite svoje izvore“, izjavio je zamenik direktora IPI-ja Skot Grifen. Кriminalna grupa otišla je tako daleko da prati porodice novinara, uključujući i roditeljsko čekanje dece ispred škola. Pored toga, dobili su pristup policijskim bazama podataka, kao što su poreske informacije i registarske tablice vozila.
Кočner, u čije ime je izvedena ova operacija, optužen je 14. marta da je naredio dvostruko ubistvo istraživačkog novinara Jana Кucijaka i njegove zaručnice.
Ovim povodom oglasio se i slovački premijer Peter Pelegrini koji je osudivši prismotru novinara rekao da „svi državni organi koji su u pitanju moraju učiniti sve što mogu da se nešto slično ne dogodi u budućnosti“. On je obećao da će policija istražiti da li je naručilac ove operacije bio Кočner.
Novoizabrana predsednica Slovačke Zuzana Čaputova, rekla je da je sve ovo zastrašujuće. „Novinari su grupa ljudi koju javnost mora štititi i podržavati, posebno kada se bave skandalima u kojima su umešani moćni ljudi“ – rekla je ona, podvlačeći još jednom da silno podržava novinare.
IZVOR: "Danas"