Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Mediji: Bivši vojnik priznao da je ubio novinara Кucijaka i njegovu verenicu

12.04.2019.
Gašpar

Bivši vojnik priznao je da je ubio slovačkog istraživačkog novinara Jana Кucijaka i njegovu verenicu prošle godine, prenosi portal aktuality.sk za koji je ubijeni novinar radio.

Ubistvo novinara izazvalo je 2018. masovne demonstracije u Slovačkoj i ostavku premijera Roberta Fica.
Кucijak i njegova verenica Martina Кusnirova su ubijeni su u njihovom stanu 21. februara 2018. godine, a slovačke vlasti veruju da je u pitanju naručeno ubistvo povezano sa Кucijakovim istraživanjima o mogućim korupcijskim vezama političara i italijanskih mafijaša.
Portal aktuality.sk, pod kontrolom medijske grupe Aksel Springer (Axel Springer), se poziva na neimenovani dobro obavešten izvor prema kome je Miroslav Marček, bivši vojnik priznao to dvostruko ubistvo.
Pozivajući se na policijske izvore više lokalnih medija takođe je to prenelo.
Miroslav Marček i još troje osumnjičenih optuženi su u slučaju ovog dvostrukog ubistva i u pritvoru su od oktobra prošle godine.
Biznismen Marijan Кočner, optužen da je naručio ubistvo takođe je u pritvoru.
U svojim člancima Jan Кucijak je govorio o poslovima Marijana Кočnera, 55-ogodišnjeg vlasnika više firmi za nekretnine. Bivši Кucijakov glavni urednik Peter Bardi je otkrio 2017. da je Marijan Кočner pozvao jednu mladu novinarku da joj preti. Osumnjičen za proneveru, Кočner je uhapšen u junu 2018. i odredjen mu je pritvor. Prema medijima, on je imao veze sa članovima vladajuće socijaldemokratske partije Smer-SD.
IZVOR: N1