Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Londonski sud osudio Asanža za kršenje uslova kaucije 2012. godine

12.04.2019.
Asanz

Sud u Londonu presudio je da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž kriv za kršenje uslova kaucije u Velikoj Britaniji.
Na osnovu te osuđujuće presude Asanžu preti do 12 meseci zatvora, ali se on suočava s mogućim izručenjem SAD, koje ga traže zbog objavljivanja desetina hiljada tajnih vladinih dokumenata putem Vikiliksa, navodi AP.
Sudija Majkl Snou brzo je doneo presudu pošto se Asanž pojavio u sudnici, čiju su galeriju ispunile pristalice osnivača Vikiliksa.
Asanž je pred sudom izjavio da nije kriv po optužbi za kršenje uslova kaucije 2012. godine. On je tada tražio politički azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto je uz kauciju pušten iz pritvora dok je bio suočen s mogućim izručenjem Švedskoj zbog optužbi za seksualni napad.
Optužbe za seksualni napad u međuvremenu su odbačene, ali je optužnica da je prekršio uslove kaucije ostala na snazi.
Londonska policija je ranije danas saopštila da je uhapsila Asanža u Ambasadi Ekvadora, na osnovu naloga SAD za njegovo izručenje i zbog kršenja uslova kaucije u Velikoj Britaniji.
Ministarstvo pravde SAD objavilo je da je optužilo Asanža za kovanje zavere sa bivšom analitičarkom američke vojne obaveštajne službe Čelsi Mening, o upadu u vladin računar sa poverljivim podacima.
Asanž je optužen da je pomagao Mening u otkrivanju kompjuterske šifre, što joj je omogućilo da upadne u računarski sistem Pentagona.
IZVOR: N1

Najnovije