Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Britanski izveštaj: Lokalni mediji moraju da se finansiraju iz budžeta

19.02.2019.
nOVAC

 

Lokalno novinarstvo može nestati, a da se to ne bi dogodilo potrebno je da vlada omogući da lokalni mediji budu finansirani i budžetskim novcem, stoji u izveštaju Fransis Кernkros, bivše novinarke i rektorke univerziteta u Oksfordu koju je britanska vlada zadužila da analizira stanje u medijskoj industriji i predloži mere koje bi osigurale opstanak visokokvalitetnog novinarstva u toj zemlji.
Predlog da država finansira medije donedavno je bio nezamisliv u britanskom društvu i posledica je gašenja sve većeg broja lokalnih novina. Gašenje lokalne štampe, upozorava Кernkros u izveštaju, a prenosi Gardijan, ugrožava demokratiju.
Кernkros je predložila da Ujedinjeno Кraljevstvo napravi posebno telo za informacije od javnog značaja koje bi distribuiralo budžetski novac, ali i sredstva prikupljena iz drugih izvora za izveštavanje lokalnih medija. Nezavisno telo je neophodno jer ako bi država ili velika tehnološka kompanija direktno finansirala proizvodnju vesti, navodi se u izveštaju, efekat bi mogao biti još veće smanjenje poverenja u štampu.
U izveštaju se navodi da su mnoge lokalne novine u Britaniji, koje su od suštinskog značaja za funkcionisanje demokratije, u vlasništvu prezaduženih izdavača koji su srezali investicije i otpustili na stotine novinara kako bi pokušali nešto da zarade. Кernkros dodaje da ne postoji jasan način da se izveštavanje sa sastanka lokalnih skupština učini profitabilnim, s obzirom na to da takve priče obično privuku svega nekoliko klikova na internetu.
Prihodi od reklama za štampane medije u Ujedinjenom Кraljevstvu smanjeni su za 3,2 milijarde funti za deset godina (period 2007-2017). Isti trend pada pokazao se u prodaji štampanih medija, a prihodi od digitalnog oglašavanja ni blizu ne mogu da nadomeste gubitke.

IZVOR: UNS

 

Najnovije