Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

80 novinara ubijeno u svetu, u Srbiji 93 zabeležena napada u ovoj godini

24.12.2018.
Reporteri bez granica

 

80 ubijenih novinara u svetu, bilans je godine na izmaku koju su “Reporteri bez granica” ocenili kao godinu nezabeleženog neprijateljstva prema novinarima. Da je i u Srbiji loša situcija kada su mediji u pitanju pokazuju 93 zabeležena napada i pritiska na novinare, a taj broj nije konačan.
Paljenje kuće novinara portala Žig Info iz Grocke Milana Jovanovića. Naslovne strane jednog nedeljnika delom u državnom vlasništvu koje predstavljaju hajku i crtanje mete prema nezavisnim medijima i novinarima koji su članovi komisije za istraživanje ubistava kolega. Mogu li u takvoj situacijie mediji ekonomski preživeti, odoleti pristicima ali i izboriti se sa lažnim novinarima?
"Sa jedne strane novinari su oni od kojih se očekuje da budu nahrabriji, najglasniji, najuticajniji i to je u redu a sa druge strane zanemaruje se da novinari dele sudbinu ove zemlje, da su osiromašeni, da su izloženi pritiscima iz raznih centara i političkih i ekonomskih a da vrlo često nedostaje podrška upravo onog društva koje pred njih postavlja takve zahteve”, rekla je LJubica Gojgić, novinarka RTV.
"Mislim da građani u Srbiji pa i u regionu ne shvataju šta znače mediji, šta znači sloboda medija, mediji su neko kome oni mogu da se obrate ako imaju neki problem. Mislim da nema slobodnog i demokratskog društva bez medija Dokle se stiglo sa istragom u napadu na Milana Jovanovića, novinara portala Žig info mediji još ne znaju. Poruka državi je da mora biti efikasnija u istraživanju napada na novinare”, izjavio je novinar Zoran Panović.
"Policija nažalost veoma sporo reaguje i tužilaštvo, da do danas nemamo informacije koje je to uradio, ko je bio nalogodavac, a ovaj kolega je izvestavao o ozbiljnim malverzacijama. Pretpostavljam da bi bi u istrazi koja bi bila profesionalno urađena policija i tužilaštvo lako mogli da dođu do pitanja motiva za ovaj napad”, rekao je Vladimir Radomirović iz UNS-a.
Na kritike medija da rade u teškim uslovima i da su pod stalnim pritiscima iz ministarstva kulture i informisanja odgovaraju "da je prošlo je vreme kada se razgovaralo pesnicama”. Napadi na medije dokaz su, kako navode u resornom ministarstvu, da medijski zakoni moraju da budu stroži od dosadašnjih.

IZVOR: RTV

 

Najnovije