Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Orbanova medijska vrteška

06.12.2018.
Hungayr

U toku je formiranje medijskog džina, pod čiju će se kapu staviti informativni listovi, bulevarska štampa, internet portali, tabloidi, sportski žurnali... Apsolutno sve što se u ovoj zemlji bavi informisanjem javnosti, biće pod Orbanovom totalnom kontrolom.
Iz raznih delova sveta stižu signali da se tome mora stati na put, pljušte apeli da će sloboda informisanja i objektivnost sadržaja koje mediji plasiraju biti ne samo ugrožene, nego ukinute.
Orban za sve to ne haje, kao što se nije mnogo uzrujavao ni kad su ga prozivali zbog podizanja ograde na granicama Mađarske, kojom je hteo, i uspeo, da spreči ulazak migranata u ovu zemlju EU. Kako su se mediji preko noći svrstali u ono što se zove medijska fondacija, čitav proces trajao je godinama. Brojni mediji su dospevali u ruke lojalnih Orbanovih saradnika i onih čiji je doprinos njegovom održavanju na vlasti više nego očigledan, među kojima je bilo i njegovih školskih drugova.
Prethodni vlasnici TV stanica i novina zatvarali su ih ili pristajali da ih prodaju. Poznato je i ime čoveka koji će biti Orbanova produžena ruka kad je kontrola medija u pitanju. To je Gabor Liskaj, čelnik neprofitne organizacije koja je preuzela čak 476 medijskih kuća u Mađarskoj.
Reč je o proverenom kadru, odanom vladajućoj partiji Fides. Pod upravu fondacije "Centralna evropska štampa" potpalo je i više radio-stanica kao i brojne publikacije koje je, proteklih godina, osnovao ili kupio sam Orban. U jednom saopštenju, fondacija kao svoj cilj navodi "doprinos oživljavanju mađarske novinarske kulture". Služiće, kako ističu, "interesima čitalaca, kao i ključnim građanskim vrednostima".
Agnes Urban, analitičar medija iz budimpeštanske organizacije "Mertek", naziva formiranje medijskog konglomerata "korakom bez presedana". Ona ističe da više nema nikakvog smisla govoriti o slobodi štampe u Mađarskoj, budući da će "od sada na delu biti totalna kontrola koju će sprovoditi mediji koji stoje uz bok Orbanovoj vladi".
Nova fondacija preuzela je za nekoliko sati na stotine medija. "Gotovo tri decenije po okončanju komunizma, u Mađarskoj se ponovo naziru konture državne medijske mašinerije", ocenjuje "Fajnenšel tajms". Primera radi, u okrilju fondacije je i najveći nacionalni informativni portal "Origo" čiji je vlasnik Adam Matolši, sin guvernera Mađarske centralne banke.
IZVOR: "Večernje novosti"

Najnovije