Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Janša osuđen zbog vrijeđanja novinarki

26.11.2018.
Jansa

Bivšem slovenskom premijeru izrečena je kazna od tri mjeseca zatvora uvjetno zato što je novinarke nazvao medijskim prostitutkama.
Čelnika slovenske opozicije i bivšeg premijera Janeza Janšu okružni sud u Celju u petak je nepravosnažno uvjetno osudio na tri mjeseca zatvora s rokom provjere od godinu jer je na Twitteru dvije novinarke državne televizije nazvao medijskim prostitutkama nakon što su u emisiji, kako je rekao, nekorektno izvještavale o njegovoj stranci, prenijela je Hina.
Nakon što je u udarnom terminu javnog servisa početkom 2016. objavljena emisija u kojoj je Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) prikazana kao stranka čiji su članovi, navodno, povezani s krajnjom ekstremističkom desnicom, koja traži reviziju historije, što se dokumentiralo navodom da su se njeni članovi registrirali u Facebook-grupu „Legija smrti“, što je stranka demantirala, Janša je reagirao na svom nalogu na Twitteru.
„Na nekakvoj stranici na Facebooku javne televizijske kuće nude se jeftine usluge odsluženih prostitutki Evgenije C. i Mojce P. Š. Svodnik Milan“, napisao je Janša.
Povezane priče
Priveli novinare POP TV
Slovenija: Naložena prodaja sportskih kanala Junajted grupi
U Srbiji uglavnom bez reakcija na novinarske priče o korupciji, u Sloveniji tužilaštvo odmah reaguje...
U tome su se prepoznale autorica emisije, novinarka Eugenija Carl i urednica informativnog programa javne televizije Mojca Šetinc Pašek, koje su zbog uvrede časti odštetno i krivično tužile Janšu.
Već im dodijeljeno po 6.000 eura
U odštetnoj tužbi već im je pravosnažno dodijeljeno po 6.000 eura, a sad je sud u Celju donio nepravosnažnu presudu i u krivičnom dijelu parnice.
Slovenski opozicijski prvak u petak je na sudu izjavio da je svojom porukom reagirao na nekorektno izvještavanje spomenutih novinarki o njegovoj stranci i da zapisom „nije mislio na spolnu nego medijsku prostituciju“, te da im je, ako su to tako shvatile, spreman ponuditi izvinjenje.
Advokat novinarki izjavio je u sudnici da to ne shvata kao izvinjenje nego kao neumjesni sarkazam.
Janša je nakon završetka suđenja rekao da je njegova poruka bila reakcija na televizijski prilog novinarke Evgenije Carl, koja je u emisiji izrekla „hrpu gnusnih laži“ na račun članova SDS-a, te da je njenu emisiju vidjelo 100.000 ljudi, dok je njegov tvit pročitalo možda samo nekoliko stotina njegovih pratilaca na društvenim mrežama.
IZVOR: "Al-DŽazira"

Najnovije