Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

UNESKO: U svetu svakog četvrtog dana bude ubijen jedan novinar

06.11.2018.
UNESKO

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) saopštila je da je u periodu od 2006. do 2017. godine u svetu ubijeno 1.009 osoba koje se bave novinarstvom. mediji Na konferenciji održanoj u Bejrutu u povodu 2. novembra, Dana zaštite novinara, rečeno je da u svetu svakog četvrtog dana bude ubijen jedan novinar.

U izveštaju koji su predstavili koordinatori UNESKO-a navedeno je da je poražavajuće da 90 posto optuženih na kraju uopšte ne bude kažnjeno.
Upozoreno je da broj ubistava novinara konstantno raste upravo zbog toga što napadači nisu sankcionisani. U izveštaju UNESKO-a se navodi da državne vlasti, nevladine organizacije, udruženja, mediji i druge relevantne institucije moraju preduzeti mnogo veće napore kako bi napadači na novinare bili kažnjeni.
Muiz Saksuk, koordinator za informacione tehnologije UNESKO-a, istakao je da većinu od hiljadu ubijenih novinara čine oni koji su pisali o lokalnim političkim dešavanjima, slobodi mišljenja i o finansijskim pitanjima. Dodao je da većina novinara danas, nažalost, svoj posao obavlja u strahu i pod stalnim pretnjama.
Bana Sala, koordinatorka za komunikacije u UNESKO-u, rekla je da javnost posao koji obavljaju novinari, čiji životi su neretko u opasnosti, treba ipak shvatiti kao nešto što je mnogo više od obične dužnosti i obaveze.
Kada je u pitanju Srbija, podaci UNS-a govore da je u periodu od 1991. do kraja 2001. godine čak 39 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije ubijeno, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima.
Javnosti najpoznatiji slučejvi su ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, kao i novinarke Dade Vujasinović. Nijedno od ovih ubistava nije rešeno. 

IZVOR: Insajder.net

 

Najnovije