Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

"Ubijeni" ruski novinar je živ, sve bilo inscenirano

01.06.2018.
Kijev

 

Ruski novinar Arkadij Bapčenko, za koga se tvrdilo da je sinoć ubijen u Kijevu, danas se pojavio živ i zdrav na konferenciji za novinare u Ukrajini, javlja Bi-Bi-Si.
Bapčenko se pojavio na konferenciji za novinare na ukrajinskoj televiziji.
Šef ukrajinske bezbednosne službe Vasilij Gricak rekao je da je "ubistvo" bilo inscenirano kako bi se razotkrili ruski agenti i osujetile njihove namere.
"Prema informacijama Ukrajinske bezbednosne službe, ubistvo ruskog novinara Arkadija Bapčenka su naredile ruske bezbednosne agencije", kazao je Gricak.
Bapčenkova žena je ranije rekla da je njen muž ubijen dok je napuštao stan.
Bi-Bi-Si navodi da novinar očigledno nije rekao supruzi da je ubistvo inscenirano.
"Posebno se izvinjavam mojoj ženi", kazao je Bapčenko na konferenciji za novinare.
U međuvremenu su ukrajinski istražitelji identifikovali ukrajinskog državljanina kome je navodno ruska bezbednosna služba platila 40.000 dolara da organizuje i izvrši ubistvo ruskog novinara, rekao je Vasilij Gricak.
Porošenko: Zaštitićemo Bapčenka 
Oglasio se i predsednik Ukrajine Petro Porošenko, koji je obećao zaštitu za Bapčenka. 
"Ukrajinske službe za sprovođenje zakona postaju svakim danom sve jače u suprotstavljanju ruskoj agresiji. Male su šanse da će se Moskva smiriti. Izdao sam naređenje da se Arkadiju i njegovoj porodici obezbedi zaštita", poručio je Porošenko na Tviteru, a preneo je Rojters.
Stižu i reakcije ruskih vlasti, koje su saopštile da je Ukrajina iskoristila Bapčenka kao "oruđe" za propagandu.
"Srećni smo što je ruski novinar Arkadij Bapčenko živ, ali je njegovu priču Ukrajina iskoristila za propagandu", izjavila je portparolka ruskog Ministarstva odbrane Marija Zaharova.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije saoptava da je lažna priča o ubistvu novinara Arkadija Bapčenka je još jedna anti-ruska provokacija, iza koje stoji ukrajinska služba bezbednosti.  
"Dela koja su izgleda za cilj imala određen propagandistički efekat, na kraju su se pokazala kao obmana u celom svetu, koji je žustro reagovao na vesti iz Ukrajine. Trenutno, motivi iza ovog performansa se polako otkrivaju, pošto se, bez sumnje, radi o još jednoj anti-ruskoj provokaciji", saopšteno je iz ruskog ministarstva, prenosi TAS. 

 

IZVOR: RTS

FOTO: BETA

Najnovije