Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Novinarska udruženja u regionu osudila pretnje smrću predsedniku Udruženja novinara Makedonije

13.03.2018.
Macedonia

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara osudila je danas pretnje smrću predsedniku Udruženja novinara Makedonije Naseru Selmaniju.
Selmani je obavestio policiju, koja je hitno reagovala, ali tužilaštvo posle analize poruke, nije našlo elemente krivičnog dela.
“Platforma oštro osuđuje incident i poslaće pisma svim relevantnim institucijama u Makedoniji tražeći od njih da spreče bilo koji oblik nasilja nad novinarima, hitno i temeljno istraže sve činjenice o ovom slučaju i na kraju da počnu da rade na rasvetljavanju slučaja. Takođe, slučaj ćemo prijaviti Platformi Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara”, navodi se u soapštenju.
Kako se navodi, Asocijacija novinara Makedonije zabeležila je 33 napada i pretnji novinarima u Makedoniji.
“Dok su novinari u Evropi ugroženi i ubijani zbog objavljivanja priča o organizovanom kriminalu, nacionalne vlasti treba da preduzimaju brze mere kako bi sprečile dalje ubijanje novinara. Tolerancija takvih incidenata i nekažnjivost ohrabruje buduće nasilje nad novinarima”, navodi se u saopštenju.
Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara zastupa više od 8.000 članova. Platformu čine Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Makedonije.
IZVOR: NDNV