Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Slovački ministar kulture podneo ostavku zbog ubistva istraživačkog novinara

02.03.2018.
Gašpar

Slovački ministar kulture Marek Madarič podneo je danas ostavku nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka. Ministar je ostavku obrazložio kao ličnu odluku. "Kao ministar kulture, ne mogu da se izboriti s činjenicom da je novinar ubijen za vreme mog mandata", rekao je Madarič. Jan Kuciak (27) i njegova devojka nađeni su mrtvi u nedelju veče u Kuciakovoj kući.
Ministar koji je podneo ostavku član je vladajuće Socijaldemokratske stranke, kojoj pripada i premijer Slovačke Robert Fico.
Mediji u Slovačkoj, uključujući i portal Aktuality.sk za koji je Kuciak radio, objavili su danas nezavršeni članak ubijenog novinara.
U ovom nezavršenom članku, Kuciak je naveo da su biznismen iz Slovačke i pripadnici klana Ndrangeta iz Kalabrije proneverili novac iz evropskih fondova.
Kuciakove kolege su izjavile da policiji najveći trag treba da bude upravo ovo istraživanje.
Kuciak je takođe izneo detalje poslovnih veza Italijana koji je pripadnik ovog klana s Marijom Troškovom, bivšom manekenkom koja je sada premijeova glavna savetnica u Vladi, i Vilijamom Jasanom koji je sekretar slovačkog saveta za bezbednost, tela koje se bavi kljičnim bezbednosnim pitanjima.
Fico je odbacio ove navode navode.
"Povezujete nevine ljude s dvostrukim ubistvom bez dokaza. Nemojte to raditi", rekao je Fico.
Opozicije je pozvala šefa policije Tibora Gašpara i ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinaka da podnesu ostavke, a za kasnije za danas je u Bratislavi najavljen protest.
Ministarka pravde Lucija Žitnanska, iz manje koalicione partije, rekla je da je "apsolutno neprihvatljivo" da bilo ko povezan s organizovanim kriminalom radi u vladi.
Studenti za petak planiraju marš u čast Kuciaka u više slovačkih gradova.
Portal Aktuality je saopštio da je Kuciak na priči saradjivao sa češčkim Centrom za istraživačko novinarstvo, italijanskim Projektom za istraživačko novinarstvo i međunarodnim Projektom za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji.
Češki centar je naveo da je sarađivao s Kuciakom više od 18 meseci.
IZVOR: BETA

Najnovije