Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Šestoro novinara osuđeno na doživotni zatvor u Turskoj

18.02.2018.
Turkey

Sud u Istanbulu osudio je na doživotni zatvor šest novinara optuženih za umešanost u pokušaj puča 2016. godine, navodi turska agencija Anadolija.
Anadolija je navela da su među osuđenim Ahmet Altan, bivši glavni urednik lista Taraf, njegov brat, novinar i profesor Mehmet Altan i istaknuta novinarka Nazli Ilidžak.
Novinari su optuženi za veze sa muslimanskim propovednikom Fetulahom Gulenom koji se nalazi u izgnanstvu u SAD i koga Turska smatra organizatorom neuspelog puča 15. i 16. jula 2015. Oni su od početka negirali bilo kakvu umešanost u puč.
Novinari su proglašeni krivim za „pokušaj rušenja turskog ustavnog poretka“ i članstvo u terorističkoj organizaciji.
NJihovo suđenje kritikovali su aktivisti za odbranu slobode medija.
Reporteri bez granica (RSF) napisali su na Tvitera da je ovo „crni dan“ za slobodu štampe u Turskoj.
Prošlog meseca turski sud je odbio da oslobodi Mehmeta Altana uprkos odluci Ustavnog suda u kojoj se navodi da je njegovo zatvaranje predstavlja kršenje njegovih prava.
Šezdesetpetogodišnji Mehmet Altan, autor više dela o politici, uhapšen je u septembru 2016. zajedno sa bratom Ahmetom (67).
Ilidžak, 73-ogodišnja novinarka i spisateljica koja je do 2013. radila za veliki provladin list sabah, je u zatvoru od jula 2016. godine.
Ostalo troje danas osuđenih su bivši direktor marketinga dnevnika Zaman Jakup Simsek, instruktor policijske akademije Sirki Tugrul Ozengul i grafičar Zaman Fevzi Jazidži.
Posle propalog puča turska vlada je sprovela velike čistke, više od 50.000 ljudi je uhapšeno, a više od 140.000 otpušteno ili suspendovano s posla.
Turska je na 155. mestu od ukupno 188 u klasifikaciji slobode medija koju prave Reporteri bez granica.
IZVOR: UNS