Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

IFJ: U 2017. ubijen 81 novinar na zadatku

03.01.2018.
IFJ

Najveća svetska novinarska organizacija, Međunarodna federacija novinara (IFJ), saopštila je da je ove godine tokom obavljanja posla ubijen najmanje 81 novinar, a da su nasilje i uznemiravanje medijskog osoblja dosegli nove visine.

U svom godišnjem „Izveštaju o ubistvima“ ta organizacija je navela da su novinari gubili živote u ciljanim ubistvima, eksplozijama bombi i u unakrsnoj vatri širom sveta.
Ove godine je u zatvoru bilo više od 250 novinara.
Broj mrtvih, od 29. decembra, najmanji je u deceniji i smanjen sa 93 u 2016.
Najveći broj je ubijen u Maksiku, a dosta je stradalo u ratnim zonama Avganistana, Iraka i Sirije.
Predsednik organizacije Filip Lerut rekao je da iako manji broj smrti „predstavlja trend smanjenja, nasilje prema novinarima ostaje neprihvatljivo visoko“.
Prema njegovim rečima, IFJ smatra zabrinjavajućim to što se „manji broj ne može povezati s merama koje su vlade preduzele u borbi protiv nekažnjivosti tih zločina“.
Od osam ubijenih novinarki dve su ubijene u evropskim demokratijama – Kim Vol u Danskoj, u podmornici pronalazača o kom je pisala, i malteška istraživačka novinarka Dafne Karuana Galicija koja je razneta bombom postavljenom u kola.
IFJ upozorava da je „nezapamćen broj novinara bio zatvaran, primoravan da beži, da je autocenzura raširena i da je nekažnjivost za ubistva, uznemiravanje, napade i pretnje nezavisnom novinarstvu na nivou epidemije“.
U izveštaju se navodi da je samo u Turskoj zatvoreno oko 160 novinara, što je dve trećine ukupnog broja u svetu.
Zabrinutost je izražena i u pogledu Indije gde su, navodi se, napadi na novinare motivisani nasilnim populizmom.

IZVOR: N1

 

Najnovije