Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ruska novinarka uhićena u Kijevu

04.09.2017.
Kijev

Voditeljica kanala je rekla da više ne uspijeva kontaktirati novinarku Anu Kurbatovu u Kijevu i da su ju otele nepoznate osobe, dramatično opisujući događaj te precizirala "prema našim informacijama, Anu Kurbatovu su uhitili agenti ukrajinske službe sigurnosti", SBU.
Izvor iz SBU je rekao za agenciju Frans pres da je novinarka uhićena zbog reportaže kojom prekritično opisuje Ukrajnu i da će ona biti uskoro izbačena iz zemlje.
"Ona će bit izbačena zbog reportaže koju je napravila prigodom proslave neovisnosti. Boravak joj je skraćen i bit će joj zabranjen ulazak u Ukrajinu", naveo je taj izvor.
Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u priopćenju navelo da se radi o provokaciji Kijeva i naglasilo da je internet stranica bliska ukrajinskim nacionalistima uoči njezinog uhićenja objavila osobne informacije novinarke.
Ukrajina je u četvrtak obilježila obljetnicu svoje neovisnosti od SSSR-a što je koincidiralo s posjetom američkog ministar obrane DŽima Matisa. Matis je tom prigodom nazočio vojnom mimohodu u Kijevu u kojem su po prvi puta u povijesti sudjelovali američki vojnici.
Reportaža Ane Kurbatove, objavljena prošlog vikenda pratila je Mattisov posjet i sukobe snaga Kijeva i proruskih separatista na istoku a sadrži i izjave sugovornika koji su kritizirali predsjednika Petra Porošenka.
Novinarka ruskog državnog kanala Rosija 24 Tamara Nersesjan je 15. kolovoza izbačena iz Ukrajine zbog "aktivnosti koje se kose s ukrajinskim interesima". Određena joj je trogodišnja zabrana ulaska u zemlju.
Krajem lipnja je novinarka kanala Rosija 24 Maria Knjazeva izbačena iz istih razloga. 
Ukrajinske službe sigurnosti uhitile su novinarku ruske državne televizije Pervij Kanal i izbacit će ju iz zemlje nakon
reportaže ocijenjene pretjerano kritičnom.
IZVOR: HINA