Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Gnjilane, oslobođeno troje ruskih novinara

24.08.2017.
Gnjilane

Troje ruskih novinara, koje je kosovska policija privela u sredu, u Partešu, pušteni su istog dana na slobodu, bez pokretanja krivičnih prijava ili prekršajnog postupka, javio je portal "Plus".Kako se navodi, još nema zvaničnih detalja zašto su oni bili privedeni, a RTK javlja da je do toga došlo zbog "propagande protiv Kosova" i namere da spreče da se obezbedi dovoljan broj glasova za članstvo u Unesku.

"Strani državljani, koji su juče privedeni - pušteni su oko 17 časova iz policijske stanice u Gnjilanu. Protiv njih nije pokrenut postupak", izjavio je zamenik načelnika policije za regiona Gnjilana, Šaban Azizi.
Novinari su i napustili Kosovo, preko Bujanovca, uputivši se ka aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, odakle su imali povratni let, navodi portal "Plus".

Juri Georgijevič iz Letonije, Robion Denisov i njegova supruga Vera, oboje iz Estonije privedeni su juče u 11.30, na putu Parteš-Gnjilane.

Prethodno su snimali intervju sa gradonačelnikom Parteša, Draganom Nikolićem, i posetili srpske crkve i manastire na Kosovu.

Iako kosovska policija nije zvanično potvrdila ni juče, ni danas - šta je razlog njihovog privođenja, Radio televizija Kosova je javila da su privedeni zbog sumnje da su sprovodili "propagandu protiv Kosova" i da su "profesionalci" koji su bili "u koordinaciji sa ruskim i srpskim regionom, odnedavno snažno posvećeni pokretanju propagande protiv Kosova, putem lažnih vesti, pravljenjem dokumentaraca, uključujući kratke filmove".

"NJihov cilj je bio objavljivanje falsifikovanih podataka o Kosovu i kulturnom nasleđu, nakon što napuste Kosovo, radi sprečavanja Kosova da obezbedi dovoljno glasova za članstvo u Unesku" javila je RTK.

Inače, portal podseća da su početkom avgusta, kod Podujeva je uhapšeno šest ruskih i pet srpskih državljana zbog, kako je tada saopštila kosovska policija, "ilegalnog prelaska granične linije".

Oni su nakon kraćeg pritvora, deportovani i novčano kažnjeni.

IZVOR: TANJUG

Najnovije